Верховна Рада України схвалила рішення Президента про допуск іноземних військ на територію нашої держави в 2017 році.

акон передбачає допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України для участі у навчанні з підготовки підрозділів збройних сил у навчанні “Сі Бриз-2017” та “Репід Трайдент-2017”.

Сьогодні, 19 січня, Верховна Рада ухвалила закон про схвалення рішення президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2017 році для участі у багатонаціональних навчаннях (№5636).

За це рішення проголосували 236 народних депутатів із 329 зареєстрованих у сесійній залі, передає УНІАН.

Таким чином, передбачено дозволити допуск у 2017 році на територію України для участі у багатонаціональних навчаннях у рамках військового співробітництва підрозділи збройних сил іноземних держав: Сполучених Штатів Америки, інших держав-членів НАТО і держав-учасниць програми “Партнерство заради миру” (до 3 тис. військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 6 літаків і вертольотів) на строк до 365 діб у січні-грудні 2017 року в рамках багатонаціонального навчання з підготовки підрозділів збройних сил; США, інших держав-членів НАТО і держав-учасниць програми “Партнерство заради миру” (до 2,5 тис. військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 10 кораблів, до 5 підводних човнів, до 10 літаків і вертольотів, до 60 одиниць колісної техніки) на строк до 25 діб у липні-вересні 2017 року в рамках українсько-американського навчання “Сі Бриз-2017”.

Також повідомляється про підрозділи США, інших держав-членів НАТО і держав-учасниць програми “Партнерство заради миру” (до 2 тис. військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 6 літаків, до 10 вертольотів) на строк до 25 діб у червні-листопаді 2017 року в рамках українсько-американського навчання “Репід Трайдент-2017”.

В пояснювальній записці зазначається, що фінансування витрат, пов’язаних з підготовкою і проведенням багатонаціональних навчань на території України та поза її межами у 2017 році, в сумі 34 888,3 тис. грн планується здійснити в межах асигнувань, передбачених Міністерству оборони України на 2017 рік за бюджетною програмою “Забезпечення діяльності Збройних сил України та підготовка військ” за напрямом “підготовка військ, проведення міжнародних навчань (операцій)”.

Закон набирає чинності з дня його опублікування.

Як уже повідомлялося, у грудні Велика Британія вирішила подовжити програму навчання українських військових ще на один рік через “провокаційну” Росію. Таку заяву зробив міністр оборони країни Майкл Феллон. Відповідно, британський особовий склад залишиться в Україні до початку 2018 року, щоб надалі тренувати військових Збройних Сил України.

Джерело: ТСН