Навесні на Донеччині запрацює сім стаціонарних постів спостереження(СПС) за рівнем забруднення повітря, ґрунту і води внаслідок шкідливих викидів чи промислових відходів діючих на території області підприємств.

Сучасна автоматизована система моніторингу довкілля формується за підтримки Донецької ОДА, передає Урядовий Кур’єр.

Передбачається, що найретельніше стан навколишнього середовища контролюватимуть в Маріуполі, Краматорську, Бахмуті, Кураховому, Миколаївці та Новолуганському. Також будуть встановлені два пости на берегах головної водної артерії краю – річки Сіверський Донець: поблизу сіл Богородичне та Райгородок Слов’янського району.

Створення сучасної автоматизованої системи стаціонарних постів спостереження фінансує обласний екологічний фонд: торік було виділено 18 мільйонів гривень, ще 40 мільйонів гривень повинно надійти цьогоріч.

Як зазначають у профільному обласному департаменті, інформацію про рівень забруднення довкілля можна буде отримати у режимі реального часу.

«Після запуску стаціонарних постів спостереження кожен охочий зможе зайти на сайт Донецької ОДА й у закладці “Моніторинг” побачити обсяги шкідливих викидів та рівень забруднення повітря, ґрунтів та водойм», – пояснюють у відомстві.
Передбачається, що інформація про стан довкілля дозволить екологічній інспекції та громадськості знайти ефективні способи боротьби з губителями природи.

Наразі департамент екології та обласна влада не мають впливу на роботу промислових підприємств.

Джерело: Еcotown