27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. На Рівненщині під час Другої світової війни нацистами було знищено понад 95 тисяч євреїв.

В області зафіксовано близько сотні місць масових розстрілів та поховань громадян єврейської національності – жертв фашистського геноциду.

Для області символом Голокосту є урочище Сосонки Рівненського району. Тут у листопаді 1941 року було знищено 17,5 тисяч євреїв.

Ще одним місцем масових розстрілів рівненські історики називають ліс під Костополем. Тут у липні 1942-го знищено близько 5 тисяч єврейського населення з рівненського ґетто.

На території області німецькі окупанти створили систему місць примусового утримання для різних категорій населення. Непоправних втрат під час Голокосту зазнала єврейська громада регіону.

«На Рівненщині функціонувало 35 ґетто – території, де примусово утримувалися євреї. Найбільші функціонували у Сарнах, Рівному, Дубно, Здолбунові, Корці, Костополі, Тучині. Осіб, які покидали межі цієї території, розстрілювали. Проте ті євреї, яким все-таки вдалося вирватися з ґетто, переховувалися у лісах, рівненських родинах. Також вони брали участь у партизанському русі», – розповів кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії РДГУ Роман Михальчук.

З метою вшанування жертв Голокосту на Рівненщині відбуваються меморіальні заходи. Так, у Рівненському обласному краєзнавчому музеї презентували виставку, на якій представлені документи, картини, світлини, книги на тему Голокосту, матеріали «Праведників народів світу».

Репродукція картини ізраїльського художника Йосипа Зільберберга, який був врятований рівненською родиною Озарчуків. Полотно знаходиться у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

Жалобні заходи проходять в усіх районах та містах Рівненщини. Жителі області відвідують людей, які мають звання «жертва голокосту» та «праведник України», запалюють лампадки та покладають квіти до місць розстрілів, відвідують виставки, години-реквієми, повідомляють у Рівненській ОДА.