Сто країн світу прийняли закон щодо заміни ламп розжарювання на енергосберігаючі.

Натомість Україна, яка має розроблений за сприяння ПРООН законопроект No3245 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поліпшення енергоефективності в освітленні)”, не рухається у цьому напрямку.

Прийняття цього законопроекту дозволить не лише гармонізувати Закон України “Про енергозбереження” із європейськими профільними Директивами та Регламентами у сфері енергоефективності, зокрема, із рамковою Директивою 27/2012 року, але і значно скоротити використання коштів Державного та місцевих бюджетів, передбачених для оплати електроенергії.

Зокрема, наразі 100 країн зазначені на карті зеленим кольором прийняли окремий закон і знижують загальне енергоспоживання за рахунок заборони ламп розжарювання, 25 країн – жовтий колір – знаходяться у процесі прийняття подібного законодавства, а 39 країн – червоний колір – досі не відмовилися від економічно та екологічно шкідливих джерел світла.

Примітно, що у 2010 році Болівія замінила усі лампи розжарювання на енергозберігаючі завдяки на гроші міжнародних організацій.

Джерело: Еcotown