Спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що доведеться ввести воєнний стан в Україні, якщо буде масована атака на Донбасі. Що чекає українців у разі введення воєнного стану – далі у матеріалі.

Що значить воєнний стан?

Воєнний стан – це спеціальний правовий режим в країні, який вводиться через збройну агресію проти держави, загрози нападу, небезпеку незалежності країни та її територіальної цілісності.

Це означає, що формальні обставини для введення воєнного стану в Україні є.

Чиновникам у разі воєнного стану надаються спеціальні повноваження для відведення загрози, тимчасово обмежуються права і свободи громадян, а також законні інтереси юридичних осіб.

Хто вводить?

Указ про воєнний стан видає президент. Але таку пропозицію главі держави повинна подати Рада національної безпеки і оборони (РНБО).

Закон про воєнний стан каже, що протягом двох днів такий указ має затвердити Верховна Рада, яка з цією метою збирається без скликання.

Де і як довго?

Введення воєнного стану може бути як і по всій Україні, так і в окремих її частинах. Ці деталі чітко прописуються президентом в указі про воєнний стан.

Якщо надзвичайний стан не може тривати довше, ніж 60 днів, то воєнний стан може тривати будь-який термін.

Що зміниться?

Воєнний стан в Україні означає наступне:

  • Працездатні громадяни в разі введення воєнного стану мають трудову повинність з метою виконання робіт оборонного характеру.
  • Комендантська година на території, де вводиться воєнний стан.
  • Особливий режим в’їзду і виїзду.
  • Перевірка документів, огляд речей, транспортних засобів тощо.
  • Військове положення дозволяє державі контролювати діяльність ЗМІ, культурних установ і друкарень.
  • Фізособи і юрособи зобов’язані надавати площу для розквартирування військових у разі необхідності.
  • Військове командування може заборонити діяльність партій і громадських організацій, якщо вони загрожують безпеці, території, незалежності країни або життю громадян.
  • Розпустити парламент у разі воєнного стану або оголосити імпічмент президенту неможливо. Теж саме стосується міністрів, суддів, прокуратури та органів місцевого самоврядування.
  • В Конституцію України під час воєнного стану не можна вносити зміни.
    Воєнне положення також дозволить анулювати дипломатичні угоди з ворогом і конфіскувати майно агресора, яке знаходиться на території України.

Як скасовують?

Воєнний стан може скасувати указ президента. Таке рішення ухвалюється, коли загроза нападу чи небезпеки державній незалежності України та її територіальної цілісності усунена.

Запропонувати президенту скасувати військовий стан в Україні можуть РНБО або парламент. Відповідний указ президента негайно оголошується через ЗМІ.

Нагадаємо, Генштаб планує закликати офіцерів запасу. Факти ICTV розібралися, що ж означає мобілізація.

Джерело: Факти ICTV