В останній день масляного тижня відзначається Прощена неділя, яка вважається першим кроком до дотримання Великого посту. Тому її і відзначають в останню неділю до початку цього посту. Цьогоріч Прощена неділя припадає на 26 лютого.

Традиційно в цей день прийнято просити прощення у Господа, а також вибачення за гріхи, образи, прикрі випадки у близьких і знайомих.

Зокрема, частіше за все кажуть фразу «Пробач мене». На це прийнято відповідати «Бог простить – і я прощаю». Таким чином людина погоджується, що не йому судити про нанесеної образи, і нехай все вирішує Бог.

Також не можна плекати образи і відмовляти прощення. Втім, церковники звертають увагу, що просити вибачення і прощати потрібно щиро, а не як данина традиціям і обрядам, адже тільки тоді вимовлені слова знайдуть сенс. А під час церковної літургії священики нагадують слова Святого письма, що не пробачивши самому, як можна сподіватися на прощення з боку Бога?

Ще зі Прощеною неділею пов’язаний один церковний звичай — читати на літургії Нагірну Проповідь Євангелія. У ній сказано, що людина повинна прощати образи ближніх і намагатися примиритися із ворогуючими.

Окрім того, вже в цей день віруючим забороняється їсти продукти тваринного походження. Після вечірньої служби в церкві відбувається спеціальний обряд прощення. Він полягає в тому, що всі люди, що знаходяться в храмі, просять вибачення один у одного, так як у Великий піст треба вступати з чистою душею.

Вважається, що зі Прощеною неділею людина повинна відпускати всі погані думки і прагнути до покаяння, пам’ятаючи про непослух Адама і Єви. Церква закликає віруючих відмовитися від небезпечних гріховних задоволень і щиро увірувати в Господа.

Взагалі Прощена неділя увійшло в нашу релігійну культуру завдяки ранньохристиянським ченцям з Єгипту. Вони напередодні Великого посту вирішили збільшити силу своїх молитов і підготувати душу до Великодня. За 40 днів до свята ченці відправлялися у пустелю, де в самоті дотримувалися посту і посилено молилися.

По закінченні часу, багато з них не поверталися із небезпечної подорожі. Тому перед дорогою вони просили один у одного вибачення за всі гріхи і образи. Поступово ця традиція поширилася на більшість християнських територій.

На Русі Прощена неділя також вважалася символом смиренності, так як прощення просили не тільки у рівних, але і у тих, хто займав більш низьке суспільне і соціальне становище.

Також у давнину в цей день заміжні дочки і одружені сини приходили і приїжджали в отчий будинок і просили вибачення у батьків. А ті – у своїх дорослих дітей.

Підготовлено за матеріалами інтернет-видань