Книгу Тетяни Самсонюк «Полонені вересня 1939-го» презентували у рівненському обласному краєзнавчому музеї.

У книзі представлено долі 19 кадрових військовослужбовців та резервістів Війська Польського, понівечених радянським тоталітарним режимом у часи політичних репресій на території Рівненщини в 1939–1941 рр. Біографічні нариси про них опубліковано польською та українською мовами, доповнено архівними матеріалами, документами та фотографіями, вилученими у військовополонених під час арештів у табірних пунктах трудового табору № 1 НКВС.

Видання спрямоване до науковців, родичів і знайомих згаданих військовиків, усіх, хто цікавиться перебігом подій Другої світової війни та історією загалом.

Книгу підготувала до друку редакція польського-українського видання «Волинський монітор»(«MonitorWołyński»), на сторінках якого із грудня 2014 р. Тетяна Самсонюк, к.і.н.,  головний спеціаліст відділу використання інформації документів Державного архіву Рівненської області, веде рубрику «Повернуті із забуття». До книги увійшли тексти, раніше опубліковані в рамках цієї рубрики.

Науково-популярне видання «Полонені вересня 1939-го» вийшло друком завдяки фінансовій підтримці Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку та фундації «Свобода і демократія».

Книга викликала великий інтерес, бо найбільша зала музею була переповнена – прийшла наукова еліта Рівного: викладачі університетів, науковці музею, члени польських товариств Рівного, дослідники історії стосунків Польщі та України; прибув консул Генерального Консульства Республіги Польща в Луцьку Марек Запур. Ведучими були головний редактор двотижневика «Волинський монітор» Валентин Вакулюк і заступник редактора Наталя Денисюк, книга була видана при їх допомозі.

Автор книги, Тетяна Самсонюк, розповіла про роботу над книгою; розповіла детальніше про долі п’ятьох із дев’ятнадцяти, яким присвячена книга. Всі вони пройшли крізь табори для польських військовополонених у Радянському Союзі з 1939 року. Ці невеликі уривки, представлені зібранню, свідчать про те, яка велика, копітка робота зроблена п. Тетяною, щоб витягнути із небуття трагічні, життєві історії простих поляків, які потрапили під репресивні жорна держав-диктатур – сталінського Радянського Союзу і нацистської Німеччини.

Присутні на презентації високо оцінили працю Т. Самсонюк. Зокрема, п. Валентин Вакулюк висловився так: «Робота Тетяни доповнює роботу дипломатів і політиків». А консул Марек Запур зазначив: «Це велика робота. Автор витягує із небуття людей, показує трагедію кожного. Висловлюю їй слова подяки і пошани».

Сказали свої враження від книги рецензент Володимир Марчук, ст. викладач (Острозька академія), Андрій Жив’юк, к.і.н., доцент історичного ф-ту Міжнародного економіко- гуманітарного університету.

Як повідомляється на сайті prostir.museum, невдовзі книгу можна буде безкоштовно завантажити у pdf-форматі на сайті:www.monitor-press.com.