Замість 8 березня – день сім’ї у другу неділю вересня та відзначення дня народження Тараса Шевченка 9 березня. Такі перспективи можуть чекати українців. Адже нині пропонується змінити перелік державних свят пропонують в Україні. Втім цьогоріч Міжнародний жіночий день в Україні ще святкуватимуть.

Чи до вподоби такі святкові реформи рівнянам – читайте далі.

Викладач Сергій Штурхецький: “Від того, що один день чиновники не братимуть хабарів – нікому погано не буде”

– Так багато накрутилося зайвого навколо дати 8 Березня, що тепер важко й розібратися. Цей день не пов’язаний з комуністичними символами. Хіба що зв’язок є в тому, що комуністи вихолостили День боротьби за права жінок, перетворивши його в якесь незрозуміле “свято Весни”. Один день в році, згідно з радянськими святцями, треба було догоджати жінкам. Що робити всі інші дні в році – не повідомлялося. Тому я проти підміни понять. Жінки у нас і досі зустрічаються з дискримінацією, і якщо це не так, то покажіть мені хоча б одну жінку-олігархиню.

День повинен бути, історично він припадає на 8 березня. Нічого не змінимо. Стосовно того, чи має бути це вихідний чи ні, то хто хоче працювати, той працюватиме і в цей день. Ну, а хто годується з бюджету – хай відпочине ще один день. Від того, що один день чиновники не братимуть хабарів – нікому погано не буде.

 

 Речник патрульної поліції Оксана Юрченко: “До відмини 8 Березня ставлюсь стримано”

–  До відмини 8 Березня ставлюсь стримано. Ніколи не відзначала це свято, але якщо є люди яким це до вподоби, то не відчуваю морального права нав’язувути свою думку. Якщо свято таки відмінять, вважаю було б логічно усіляко пропагувати та відзначати на усіх рівнях день Матері.

 

Фотохудожник Олександр Харват: “Не потрібно рубати все”

– Я би не відміняв свято 8 березня. Це класне свято весни для усіх жінок, яке має лише позитивний настрій і не має ніякого відношення до пост радянських свят. Не потрібно рубати все. Тим паче, що це свято стало всенародним, а його відміна ще більше сприяє дестабілізації й так скрутного становища в нашій державі. Це просто відволікання уваги народу від існуючих проблем. Нехай люди ще й про це поговорять, посперечаються по цьому питанню, аби менше говорили про війну, тарифи, низькі зарплати. Давайте, залишимо нашим жінкам єдине їхнє свято, в день якого кожен чоловік обовязково чимось їх порадує. Що у цьому поганого?

Нагадаємо, нині пропозиції щодо змін календаря українських свят ще обговорюються. А вже згодом народні депутати вирішать, які свята відзначатимуть українці та коли відпочиватимуть.

Вікторія РИЧКО