В Україні сім’ї уже не такі міцні, як це було колись. Для молоді шлюб перестав бути чимось сокровенним. Щороку розпадається все більше молодих пар. До цього уже давно призвичаїлася наша держава. Завдяки розлученням поповнюється і церковна каса. Але якщо формально перед людьми можна виправити свою помилку, то перед Богом – ні. І кількасот гривень, пожертвуваних на рівненські храми, вас не врятують. Бо це лише бізнес духівництва, а не спокута.

Сумна статистика

Ще у 2015 році Україна мала одні з найвищих показників у Європі за кількістю розлучень. На 295 тисяч укладених шлюбів припадало 130,7 тисяч розлучень. Якщо брати у відсотковому відношенні, то розпадається майже кожна друга пара, пише Rivne.media.

У державі для розірвання шлюбу можна виконати кілька формальних процедур, але з церквою не все так просто. Зазвичай, під шлюбом розуміється і вінчання у церкві. Бо зараз так модно. До того ж, це уже ввійшло в народну традицію.

Для таких розлучень слуги Божі теж придумали свої формальні процедури. Адже вони підлаштовуються під запити суспільства. Та, у більшості випадків, після їх проходження вам будь-який отець скаже, що ви живете у гріху. Хоч і бувають винятки. У схожу ситуацію потрапила рівнянка Марина.

«Для мене питання розвінчання було принципом. Адже я хотіла прожити життя з іншою людиною. Але без розвінчання це була б зрада перед Богом. У мене були вагомі підстави для розлучення. Тому я пішла до Рівненської єпархії Київського патріархату. Розповіла про свою проблему. Написала заяву на ім’я архієрея. Сплатила 500 гривень. Отримала дозвіл це зробити. Хоч мене попередили, що в житті можна лише двічі розлучатися. Після цього через тиждень я прийшла до єпархії. Там мені видали офіційну довідку про дозвіл на повторне вінчання», – розповідає жінка.

Батюшки: вінчаються лише раз

У православній церкві немає такого поняття, як розвінчання. Видається лише дозвіл на укладання другого шлюбу. Адже вважається, що все інше – від нечистого. Тим не менш, щороку на Рівненщині люди табунами ходять до церковних сановників. До обох єпархій в рік за розвінчанням звертається близько 300 людей. Коли священики дають позитивну відповідь, то доводиться платити благодійний внесок. Він не примусовий, але, мабуть, немає людей, які його не здавали. У Київському патріархаті він складає близько 500 гривень, а в УПЦ, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом, 150 гривень.

«Розвінчати не може ніхто»


«Людина не має влади розлучати. Це не може зробити ні священик, ні єпископ, ні митрополит. Дається виключно дозвіл на другий шлюб. Це дуже важливо. Воно лише у народі називається «розвінчанням». Але це не так. Це робиться для того, щоб людина не жила в блуді. Якщо вже порушила, то може одружуватися другий раз. Правда, це дозволяється за певних обставин. До їх переліку входять подружня зрада та смерть жінки або чоловіка. Буває, приходять молоді люди. Їхніми аргументами для розлучення є твердження, що, мовляв, не зійшлися характерами. У духовному плані це не причина. Зазвичай, таким ми відмовляємо», – розповідає прес-секретар Рівненської єпархії УПЦ ігумен Герман.

«Дозвіл дається тому, кого зрадили»

«Благословення на другий шлюб дається виключно тому, кого зрадили. А не тому, хто хоче розлучитися. Коли люди не мають для розлучення поважних причин, то архієрей намагається зберегти такий шлюб. Проводяться різного роду бесіди. Навіть церковний обряд укладання повторного шлюбу дещо відрізняється», – говорить прес-секретар Рівненської єпархії УПЦ КП Василь Рудницький.

У католиків суд

В греко чи римо-католицьких церквах немає такого поняття, як розлучення. Тобто, укладений шлюб вважається довічним. Але є випадки, коли церковний суд вирішує, що певний шлюб (за певних обставин) був укладений неканонічно. Можливий варіант того, що шлюб визнається недійсним. Буває, що через це на жінку чи чоловіка можуть накласти заборону на повторний шлюб. Хоч таке рішення можна оскаржити.

Особлива молитва

У протестантів церква рідко дозволяє церковні розлучення. В них є лише дві законні причини для цього. Але не всі протестантські церкви настільки демократичні. Буває, що згоди на другий шлюб взагалі не дають.

«Є лише дві законні причини»


«Є ситуації, які трапляються у нашому житті, але Бог їх не схвалює. Адже завжди є шанс зберегти сім’ю. Якщо люди одне одного пробачать. Бог говорить, що перелюб може бути причиною, через яку можна розірвати шлюб. В Біблії апостол Павло наводить ще одну причину. Якщо чоловік чи жінка не є християнином (християнкою). Лише у цих випадках розлучення не підпадає під якісь церковні санкції. Також є таке поняття, як молитва над молодими. Це не вінчання із усіма атрибутами. Люди розписуються, а в церкві просто моляться над ними», – каже пастор церкви «Скеля» Олег Блощук.

Боїшся відповідальності – до церкви не йди

Якщо ваш шлюб є лише формальністю, і ви не впевнені у своїх почуттях, то одружуватися не варто. В цьому переконаний директор Релігійної інформаційної служби України Тарас Антошевський.

«Потрібно думати, що робити»


«Молоді люди, які одружуються, не думають про відповідальність. А після цього обурюються тому, що не можуть в церкві розвінчатися. За кожну помилку є відплата. Відсутність відповідальності призводить до того, що люди чинять злочин один проти одного. Як правило, це залишає слід на усе життя», – переконує експерт.

Тому потрібно думати про те, що робимо. Адже після укладання шлюбу перед Богом гроші вас не врятують. Їх можна лише пожертвувати, але по-справжньому вінчати вдруге вас не будуть.