Хімічний гігант області “Рівнеазот” може зупинитися повністю. Офіційна причина – постачати газ для підприємства припинили за борги. Втім, керівництво “Рівнеазоту” вважає, що вентель перекрили через політичні ігри. Чим це може обернутися для Рівного та як вирішити проблему – далі у матеріалі.

Не без політики

“Рівнеазот”, не встигнувши черговий раз запустити потужності, знову отримав удар “нижче пояса” – постачання газу аварійно зупинили. Офіційна причина – чималі борги перед газопостачальними підприємствами.

Втім, за словами голови правління ПАТ “Рівнеазот” Михайла Заблуди, це сталося не без політичних мотивів.

– Нас зупинили газові компанії України, пояснивши тим, що у нас є заборгованість за транзит газу та відсутній ліміт використання природнього газу. Так, справді в нас була заборгованість по транзиту приблизно за півтора місяці. Окрім того, сюди додалася сума, яку газопостачальні компанії виставили нам на місяць наперед, – пояснює Михайло Заблуда.

На його думку, газопостачання для підприємства припинили безпідставно. Та про це згодом…

Нагадаємо, власником”Рівнеазот” і черкаського “Азоту” OSTCHEM є український олігарх Дмитро Фірташ, якого арештували у Відні. Правоохоронні органи США звинувачують його у корупційних діях. За дивним збігом обставин проблеми на “Азоті” почалися тоді, коли й у Фірташа.

Що це збіг – не вірять і експерти. Адже одночасно із рівненським зупинилася робота на схожих підприємствах “Group DF” Дмитра Фірташа у Черкасах та Сєверодонецьку.

Так, на думку українського економіста Олега Соскіна, відповідь криється у політиці.

Не виключено, що у Відні вже почали готувати до екстрадиції Дмитра Фірташа до США. Тому олігархи, які разом з ним працювали, захищають власні активи. Відбувся їх вивід. Можливо, що й на іноземні рахунки, – вважає він.

Схожої думки притримуються і деякі чиновники.

Причиною зупинки роботи ПАТ “Рівнеазот” є припинення газопостачання Рівненським управлінням магістральних газопроводів. Внаслідок значного зниження тиску природного газу на підприємстві спрацювала система автоматичної зупинки. Вирішити питання можна шляхом переговорів між холдингом ОСТХЕМ (власником ПАТ “Рівнеазот”) та НАК “Нафтогаз України”, – сказав у коментарі “Rivne.media” директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Костянтин Мокляк.

Де взяти гроші для “Рівнеазоту”?

Політика – політикою, але питання постало гостро: щоб підприємство працювало потрібно розрахуватися за газ і знайти кошти на виплату зарплати працівникам, яку нині затримують.

Як розповів Михайло Заблуда, є кілька передумов ситуації, яка склалася, та варіанти виходу з неї.

Чому так сталося? Справа в тому, що газові компанії, в свою чергу, мали борг перед нашим заводом. Були судові розгляди та рішення на нашу користь, яке зараз перебуває на розгляді у виконавчій службі. Зокрема, ми відсудили 360 кубів природнього газу, що знаходиться у підземних сховищах і нам не дозволяють його використовувати. А цього газу вистачило б на чотири місяці роботи підприємств “Рівнеазот” і черкаського “Азоту”. Власне, з урахування цього,  ми формували виробничий план на поточний рік, – коментує він.

Називає керівник “Рівнеазот” і ще одну обставину, яка дозволила б вирішити проблеми на підприємстві.

– Також державне підприємство Одеський припортовий завод заборгував “Рівнеазоту” приблизно 400 мільйонів доларів. Таким чином, борг держави перед підприємством становить 360 кубів газу та 400 мільйонів гривень. У той час, як борг “Рівнеазоту” перед державою сягає приблизно 40 мільйонів доларів. Відтак, ми запропонували взаємозалік – ви нам постачаєте газ і гасите свою заборгованість, а ми відновлюємо роботу. На жаль, наразі однозначної відповіді на цю пропозицію ми не отримали. Нам в аварійному порядку зупинили завод, припинивши постачання газу. Більше того, зараз із економічної складової все перейшло в політичну. Адже ми мали намір взяти кредит для відновлення господарської діяльності підприємства, який нам готові надати чотири українські банки. Це дозволило б виплатити зарплату працівникам. Втім, є заборона керівництва країни на відкриття нам кредиту. Поки що питання, чи нададуть нам кредит – вирішується. Якщо отримаємо позику – зможемо нормально працювати, а наша компанія буде й надалі вирішувати питання з державними органами щодо ситуації, яка склалася. Якщо ні, то “Рівнеазот” може зупинитися повністю, – зазначив Михайло Заблуда.

Чим обернеться Рівному зупинка “Азоту”?

Якщо ж “Рівнеазот” справді зупиниться, то міський бюджет втратить чимало мільйони десятків гривень надходжень. Адже податки від хімічного гіганта становлять 6-8% бюджету Рівного, а це приблизно 5 мільйонів гривень. Тому на економіку та функціонування міста – зупинка підприємства точно вплине, б’ють на сполох рівненські чиновники.

Окрім економічних наслідків, зупинка заводу може спровокувати й екологічну катастрофу для Рівного. Адже на очисних спорудах підприємства переробляється 70% всіх стоків міста. Куди підуть нечистоти якщо завод зупинять – питання відкрите. Хіба в Устю?

Ще завод є єдиним виробником аміачної селітри в Україні та займає десяту частину ринку міндобрив.

Також на “Рівнеазоті” поки що залишилися працювати приблизно 2800 працівників. У разі повної зупинки підприємства – більшість із них залишиться без роботи. До слова, за час зупинки підприємства вже звільнилося кілька сотень працівників.

Рівненські чиновники просять Кабмін повернути газ “Азоту”, інакше обіцяють приїхати з пікетом

Хто винен і що робити? Відповідь на це питання шукали спільно з керівництвом підприємства рівненські чиновники.

Так, члени комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Рівного, які екстренно зібралися на засідання 22 березня, вирішили відправити звернення до Кабінету міністрів України, Рівненської ОДА та облради з вимогою відновити постачання газу для “Рівнеазоту”.

Також чиновники заявили, що “Рівневодоканал” має забезпечити погашення заборгованість за очистку стічних вод міста на очисних спорудах “Рівнеазоту”. А це не мало, не багато – 11 мільйонів 735 тисяч гривень, які накопичилися впродовж 2015 – 2016 років.

Окрім того, виконуватимуться і заходи щодо підготовки до можливого відключення очисних споруд. Ще чиновники проситимуть усі можливі структури відновити аварійне газопостачання. Ці пропозиції члени комісії підтримали одноголосно.

Дехто ж із присутніх запронував діяти більш радикально – зібрати усіх працівників підприємства і поїхати пікетувати Кабмін, щоб чиновники в Києві почули Рівне.

Та чи буде “азотний майдан” під вікнами київських посадовців – покаже час. А поки що в Рівному “ламають голову” над тим, що робити якщо “Азот” і справді зупиниться…

Вікторія РИЧКО