Фільм “Волинь” про трагічні польсько-українські відносини у період Другої світової здобув найбільше нагород під час вручення нагород кіноакадемії Польщі

Як пише Еspreso.tv  з посиланням на Gazeta Wyborczа, цей фільм здобув дев’ять з 14-ти польських “Орлів” у категоріях, в яких він був номінований.

Зокрема, фільм здобув “Орли” (польський еквівалент “Оскара”) в категоріях “найкращий фільм”, “найкраща режисерська робота”, “найкращий сценарій”, “найкраща музика”, “найкраща операторська робота”, “найкращий монтаж”, “найкращий звук”, “найкращі костюми”, а також здобув нагороду глядацьких симпатій.

Фільм “Волинь” вийшов на широкі екрани у Польщі в жовтні минулого року. Загалом він викликав схвальну реакцію в Польщі, попри демонстрацію відвертих сцен насильства упродовж усього фільму.

У польських ЗМІ, а згодом й українських, розпочалася широка дискусія як щодо об’єктивності цього фільму і  відповідності окремих сцен історичним фактам, так і потреби його появи саме зараз, коли триває війна на сході України, а Росія шукає будь-які приводи, аби посварити українців з поляками.

Нагадаємо, 18 жовтня 2016 року в Києві скасували показ польського фільму “Волинь” на вимогу МЗС України. Пізніше в МЗС заявили, що показ фільму “Волинь” просто перенесли.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій прокоментував, що просив керівників Польщі не давати жодних оцінок фільму “Волинь”.

А народний депутат Микола Княжицький висловив думку, що польський фільм “Волинь” – це дуже слабка стрічка, яка насаджує фашистські настрої.

На це Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський зазначив, що відносини Польщі з Україною після спалення у Варшаві українського прапора і виходу на широкі екрани фільму “Волинь” не погіршилися.