Дитячий садочок на місці колишнього недобуду — з такою ініціативою виступили мешканці мікрорайону “Північний”, що у Рівному. Кажуть, відстоють пропозицію із грудня минулого року. Навіть опублікували петицію на сайті міськради, яка набрала необхідну кількість підписів. Та “віз і досі там”. Що далі?

300 рівнян просять дитсадок на “Північному”

Ще в лютому на сайті міськради опублікували петицію щодо відновлення і реконструкції дитячого садочку на вулиці Коновальця, 16. Збір підписів тривав до 26 березня. Її підтримали 300 рівнян — потрібна кількість, аби ініціативу розглянули.

Автор звернення Анатолій Бобровський аргументував необхідність відновлення закладу тим, що в Рівному висока народжуваність і катастрофічно недостатньо місць у дитячих садках.

Ми, батьки, потребуємо нових дошкільних навчальних закладів. Одним із таких може стати недобудований садочок на 14 груп, що на вул. Є. Коновальця ,16. Наразі будівля знаходиться у комунальній власності міста.

Є інформація, що міська влада збирається продати приміщення із аукціону, нехтуючи думкою мешканців мікрорайону “Північний”. Враховуючи це, а також велику чисельність населення мікрорайону, вимагаємо у влади наступне:

1. Терміново зробити реконструкцію та відновлення даної будівлі за кошти міста та Державного фонду регіонального розвитку (при потребі залучення додаткових коштів).

2. Залишити відновлене приміщення дитячого садочку в комунальній власності міста, що стане гарантією доступної дошкільної освіти для наших дітей,” – зазначалося в електронному зверненні.

У відповідь мешканці почули наступне:

Вашу петицію щодо реконструкції та відновлення дитячого садочка по вул. Є.Коновальця, 16 за кошти міста та Державного фонду регіонального розвитку розглянуто та відхилено з наступних підстав.

Порядок повернення об’єктів приватизації у разі розірвання або визнання недійсними договорів куплі-продажу таких об’єктів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2001 №32. Вказаний порядок передбачає прийняття рішення про повторний продаж поверненого у власність об’єкта приватизації. Прийняття іншого рішення порядком не визначено.

Разом з тим інформуємо, що рішення про подальше відчуження незавершеного будівництва дитячого садочка буде прийнято з умовою збереження цільового призначення об’єкта приватизації, а саме – завершення будівництва дошкільного навчального закладу“.

Чому такий дитсадок необхідний?

Як розповіла мешканка мікрорайону “Північний” Олена Бобровська, вони з грудня минулого року відстоють ініціативу облаштування дитсадка на місці недобуду, що на вулиці Коновальця, 16.

Але, схоже, міській владі байдуже, чи це просить одна людина, чи 300. Адже петиція, яку ми готували потрапила на розгляд. Втім, поки що результату не бачимо. Також є розмови, що тут хочуть зробити приватний дитсадок. Ми ж проти, бо не кожна сім’я може собі дозволити віддати дитину в платний заклад, – пояснює жінка.

А також додає, що нині мешканці звернулися до депутата міськради на цьому окрузі Олега Карпяка.

Ми попросили його підготувати проект рішення і винести на розгляд профільних управлінь, аби розробити проектно-кошторисну документацію і провести експертну оцінку будівлі. Також ми готуємо свої пропозиції щодо цього і подаватимемо їх на розгляд депутатів. Адже батьки хочуть, щоб дитсадок був із лікувальним спрямуванням і діти мали можливість проходити там профілактичні процедури. Наразі збираються всі напрацювання і проситимемо нас підтримати, – каже Олена Бобровська.

У свою чергу депутат міськради Олег Карпяк зазначає, що справді нині є необхідність облаштування ще одного дитсадка на мікрорайоні “Північний”.

Цей мікрорайон міста густозаселений і тому з кожним роком для батьків все гостріше постає питання, як влаштувати дитину в дошкільний заклад. Я ж вважаю, що недобуд на вулиці Коновальця,16 можна облаштувати під повноцінний дитячий садок. І це має бути комунальний, а не приватний заклад, інакше більшість батьків просто не матимуть можливісті віддати туди своїх дітей. Зрозуміло, що відновлення і реконструкція цього дитсадка потребує коштів, але разом із тим, при бажанні їх можна закласти в бюджеті. Після розробки проектно-кошторисної документації можна говорити про конкретну суму, необхідну для цього. Та для початку потрібно провести експертну оцінку та обстеження будівлі, щоб мати чітке уявлення про те, у якому вона стані та що там реально можна зробити. Це коштуватиме в межах 100 тисяч гривень. Лише коли будуть результати еспертизи, можна говорити про подальші кроки щодо цього питання, – коментує він.

Тим часом батьки припускають, що такий супротив зі сторони міських чиновників пов’язаний із тим, що на будівлю вже хтось “поклав око” і хоче викупити її під комерцію.