Унікальним напоєм пригощають українців Роман Степанович та Єва Єндрик із Рівного. Подружжя навчилося варити чай із камінців бурштину. Варто зауважити, що напій неабияк смакує людям. Пара зізнається, їхня продукція розлітається “на ура”.

Насправді, шукати нові чайні смаки подружжя почало давно. Зізнаються, вживати ті, що стоять на полицях магазинів – банально та нецікаво. Їм ж до вподоби ексклюзив. Аби створити «свою» ні на що не схожу композицію, за основу напою рівняни беруть іван-чай, додаючи до нього різних трав. А одного разу Єва зважилася додати у напій соснової хвої.

– Напій вдався досить цікавий. Мені цей чай сподобався одразу, – розповідає жінка. – Проте чоловік розкритикував його вщент: смак не досконалий, аромат не такий, чогось не вистачає. Стали думати, як же ж його удосконалити. Експериментували близько двох років. Спробували додати те, чим славиться Рівненщина – бурштин. Вирішили: буде, що буде.

І таки не прогадали. Смак бурштинового чаю й справді не повторний: пряний, із легким присмаком хвої. Вдихаючи його аромат, одразу ж пригадується Різдво.

Шукаючи інформацію про те, чи не зашкодить сонячний камінь здоров’ю, Єва та Роман натрапили на статті, в яких розповідалося, що у країнах Балтики порошком із бурштину не лише приправляли їжу, але й лікували рани. Лише після цього експериментатори взялися виводити точні пропорції такого чаю. Це заняття зайняло більше місяця.

– Якщо бурштинової пудри додати замало, чай втрачає аромат, та й смак стає зовсім не той. Забагато – напій вкривається плівкою, починає гірчити, – продовжує Єва. – Те, що наш чай унікальний і не має аналогів, підтвердив і патентний повірений, видавши відповідний сертифікат. Ми зареєстрували свою торгову марку «Всесвіт». Насправді, суміш цього напою досить проста: достатньо змішати іван-чай, додати трохи менше хвої, і ще менше бурштинового порошку. Зберігаємо суміш у спеціальних дерев’яних тубусах. У кожен із яких додаємо по кілька камінців, аби люди могли переконатися, що ніхто їх не обманює.

Єва Єндрик розповідає, узаконивши свій винахід, дегустувати широкому загалу повезли його аж на столичну різдвяну ярмарку. Як не дивно, кияни вмить розкупили запашну суміш. Цікавилися, де ще можна придбати цей диво-напій. Втім, каже Єва, чай вони реалізовують лише невеличкими партіями. Причиною тому є обмежені запаси хвої, яку заготовляли минулоріч.

– Де берете бурштин для свого диво-чаю? – цікавлюся.

– Звісно, у чорних старателів каміння коштувало б у рази дешевше, проте ми принципово не хочемо спонсорувати «клондайк». Тож купуємо його офіційно на держпідприємстві «Бурштин України», – завершує співрозмовниця. – І хоча це майже втричі дорожче, проте знаємо, що своєю діяльність не завдали жодної шкоди державі та довкіллю.

Марія МАРТИНЮК