Більшість мешканців Рівненщини не задоволені державними медичними послугами в області.

Саме такий висновок було зроблено за результатами опитування Соціологічної групи «Рейтинг» проведеного 21–30 грудня 2016 р. в рамках спільного проекту Світового Банку та Міністерства охорони здоров’я України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Серед незадоволених виявилося 59% респондентів. Кількість задоволених є вдвічі меншою (32%). 23% респондентів вважають, що за останні два роки загальна якість державних медичних послуг в області покращилася. При цьому, 38–39% опитаних не відзначили жодних змін.

Звичайно, результати дослідження можна пояснити хронічним недофінансуванням галузі охорони здоров’я, однак також з впевненістю можна стверджувати, що гальмом, яке стримує розвиток медицини та знижує якість медичних послуг є корупція. Одна з граней корупції в медицині – відсутність відкритості та публічності у використанні бюджетних коштів закладами охорони здоров’я. Незважаючи на чисельні спроби правозахисних і громадських організацій, органів влади та активістів забезпечити відкритість і прозорість у діяльності лікувально-профілактичних закладів ці зусилля не знаходять розуміння у частини головних лікарів Рівненщини.

Нагадаємо, 9 вересня 2014 р. з’явився наказ Міністерства охорони здоров’я № 635, який затвердив Методичні рекомендації ведення обліку лікарських засобів та медичних виробів у закладах охорони здоров’я. У документі прописано загальний механізм формування й обліку інформації про препарати та медичні вироби у матеріальній і грошовій формі. На кінець місяця за кожним найменуванням мають виводитися залишки запасів за кількістю та сумою.

Цей облік покликаний забезпечити своєчасне та достовірне відображення операцій з надходження, переміщення та вибуття препаратів і медичних виробів. Зважаючи на це, експерти ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» відповідно до закону «Про доступ до публічної інформації» звернулися до головних лікарів двох міських (Центральна міська лікарня, пологовий будинок), однієї районної (Рівненська центральна районна лікарня) та двох обласних (Рівненська обласна дитяча лікарня, Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр імені Віктора Поліщука) лікарень з проханням надати публічну інформацію щодо залишків запасів лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуються за бюджетні кошти та кошти місцевого бюджету, які були наявні станом на кінець грудня 2015 р. та кінець грудня 2016 р. Запитувану інформацію у визначений законом строк надали майже всі заклади охорони здоров’я. Винятком стала лише Рівненська центральна районна лікарня. У відповідь на запит головний лікар Ігор Гудима повідомив, що запитуваної інформації взагалі не існує, а її збір, обробка та оприлюднення може бути покладені на розпорядника лише певними органами, до числа яких не належить Центр «Сівітас». Тому вимоги активістів взагалі не мають законних підстав.
Відповідь Рівненської центральної районної лікарні на запит є свідченням того, що посадові особи цього закладу або не виконують вимоги обліку лікарських засобів та медичних виробів у спосіб, визначений нормативно-правовими актами, або мають що приховувати. У будь-якому випадку в цьому мають розібратися відповідні органи.
Окрім того, доречно було б нагадати, що Пунктом 2 Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 02.06.2016 р. №509 «Про здійснення заходів з контролю за використанням лікарських засобів та медичних виробів, закуплених за бюджетні кошти» керівників закладів охорони здоров’я, що належать до сфери управління МОЗ України, які є одержувачами лікарських засобів та медичних виробів, закуплених за бюджетні кошти, зобов’язано забезпечити розміщення на персональних офіційних web-сайтах інформації, щодо потреби, стану забезпечення, наявних залишків лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуються за бюджетні кошти. Наказом Управління охорони здоров’я Рівненської обласної державної адміністрації від 15.11.2016 р. №392 керівників медзакладів зобов’язано публікувати цю інформацію на сайті Є ліки , здійснюючи її щотижневе оновлення. Проте, за даними сайту останнє оновлення інформації Рівненською центральною районною лікарнею здійснювалося 06.01.2017 р.
Сподіваємося, що наше право на інформацію буде відновлене, а виявлені можливі порушення вдасться усунути, адже за вказаними фактами Центр «Сівітас» звернувся зі скаргою не лише до управління охорони здоров’я Рівненської ОДА, але й Рівненської місцевої прокуратури та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (про результати розгляду звернень будемо повідомляти згодом).

Насамкінець хочеться відзначити, що відкритість, прозорість та підзвітність медзакладів у рамках антикорупційної політики є складовими реформи охорони здоров’я, яка зараз відбувається в Україні. За результатами вищезгаданого опитування віра рівнян у зміни ще залишається. Чи виправдають її виконавці на місцях?

Дослідження проведене експертами ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» в рамках проекту Центру «Ейдос» «Забезпечення ефективних медичних витрат» за фінансової підтримки програмної ініціативи «Громадське здоров’я» міжнародного фонду «Відродження».