Один із трьох бункерів, які для нацистської верхівки за часів Другої світової німці збудували в Україні, знаходиться у центрі Рівного. Кажуть, що він був споруджений для близького друга Адольфа Гітлера — Еріха Коха. Нині його здали в оренду на 3 роки. Передбачається, що там буде музей і тематична кав’ярня.

Взагалі зі спорудою пов’язано чимало легенд. Мовляв, бомбосховище почали будувати під час Другої світової війни – після утворення на окупованій німцями території рейхскомісаріату «Україна» з центром у Рівному. Споруджували його нібито військовополонені.

Розповідають навіть про підземні ходи, які вели до сховища. Однак історики запевняють – це лише міфи. Наразі споруда, яка знаходиться у центрі міста, у занедбаному стані. Тим часом орендар планує перетворити її на туристичну «родзинку», облаштувавши там музей та тематичну кав’ярню.

Як розповіла начальник управління комунальною власністю Рівненського міськвиконкому Наталія Поліщук, бункер вже передали в оренду.

–  Орендар планує привести об’єкт до нормального технічного і санітарного стану, адже зараз він підтоплений. Якщо ж захоче там щось надбудовувати, то перед цим обов’язково потрібно провести громадські слухання. Також серед умов – обмеження поверховості, адже надбудова не може бути вищою, ніж 2 поверхи, – пояснює Наталія Поліщук.

Охочих взяти бункер в оренду було чимало, у тому числі й подружжя із Німеччини. У результаті орендарем споруди став рівненський підприємець Сергій Шабалін. Йому бункер здали на 3 роки. Підприємець запевняє, що хоче облаштувати там музей і експонати для нього вже є. Вони – із приватної колекції, а попереду чимало роботи.

– Мій батько займається антикваріатом із 25 років. Він добре розуміється на старожитностях і спілкується з людьми, які розділяють його погляди. Я також люблю історію. Тому зацікавлений, щоб вона не зникала. Погодьтеся, що у Рівному лишилося дуже мало історичних споруд, які могли стати цікавими туристам. І хотілося б зберегти такі об’єкти. Не так давно один мій товариш, який зараз живе у Франції, зателефонував і розповів, що купив там замок за… 1 євро. Звісно, його вартість вимірюється мільйонами євро.  Однак для тих, хто готовий реставрувати замок, облаштувати там, наприклад, ресторан, готель, держава йде назустріч. Так, історичний об’єкт продається за символічну суму, натомість той, хто його купує, зобов’язаний вкласти у розвиток локації 10 мільйонів євро. У результат товариш взяв кредит і готовий працювати. Така державна політика, звичайно, є суттєвою підтримкою, – розповідає Сергій Шабалін.

А також додає, що у бункері хоче облаштувати музей і тематичну кав’ярню.

– Сам по собі об’єкт дуже цікавий. Втім, про його історію насправді відомо мало, адже документальних свідчень не збереглося. Припускають, що будували його поляки, німці ж бетонували об’єкт зверху. Очевидно, робили це для того, щоб споруду не могли пробити снаряди. Сумніваюся, що це був бункер для Еріха Коха. Думаю, там, швидше, могли працювати зв’язківці.  Який тематичний напрям обрати для музею, ще не вирішив. Не хочеться, щоб він стосувався суто періоду нацистської окупації. Можливо, цей заклад має репрезентувати епоху і захоплювати значно ширші часові рамки. Взагалі хотілося б почути думку рівнян, у якому форматі вони хотіли б бачити заклад, – каже підприємець.

Нагадаємо, це вже не перша спроба здати бункер Коха в оренду. Попередні – не увінчалися успіхом.

Вікторія РИЧКО