Банани, ананаси, лимони, мандарини з апельсинами – ці екзотичні фрукти вирощує на своєму подвір’ї Анатолій Тертяк із села Прогрес, що в Острозькому районі Рівненщини. Аби створити рослинам спеціальний клімат, чоловік збудував теплицю-термос. Чоловік запевняє, вирощені вдома ласощі смакують краще, ніж заморські.

фото: ostrog.rayon.in.ua

За вирощування екзотичних фруктів пан Анатолій взявся близько десяти років тому, коли вийшов на пенсію. Чоловік розповідає, опинившись на заслуженому відпочинку, став читати багато газет. У одній із них натрапив на статтю про господаря із Київщини, який також вдома вирощував екзотику. Зацікавився. І, довго не роздумуючи, поїхав до нього переймати досвід. Саме звідти, каже, й привіз перші екземпляри для свого незвичного саду.

– Щоб фрукти прижилися і плодоносили, їм треба створити спеціальні умови. Збудував для них термо-теплицю, де підтримую відповідну температуру, – каже Анатолій. – Найперше, споруда повинна бути глибокою та добре утепленою, щоб у холодну пору рослини не померзли. Я ж свою занурив на три метри в землю та «обшив» пінопластом. Накрив склом, щоб сонце потрапляло в середину.

Господар наголошує: не мало важливими є й розміри та розташування цієї теплиці. Приміром, конструкцію слід будувати зі сходу на захід, щоб сонячні промені обсвічували її протягом усього дня. Шириною сад повинен бути не менше п’яти метрів. Довжиною – близько кілометра.

фото: ostrog.rayon.in.ua

Протоплює ж чоловік у теплиці лише тоді, коли температура на вулиці опускається нижче п’яти градусів. Оскільки, каже, в приміщенні тоді близько п’яти тепла. Цитрусовим цього достатньо, щоб дозрівати. Щоправда, нарікає Анатолій Тертяк, зі здорожчанням газу та електроенергії довелося зменшити кількість бананів та ананасів: вони потребують більше тепла та світла. Тож «догоджати» їм стало не по кишені.

– Чи важко давати раду такому екзотичному саду? Ні. За стільки років я досконало вивчив, як обходитися з тією чи іншою рослиною, – зізнається садівник. – Найменш вибагливі – банани, їм лише комфортна температура потрібна. А от лимони дуже вразливі до хвороб. Насправді, цей фрукт дещо ніжний. Не зважаючи на те, що він може плодоносити цілий рік, іноді плоди достигають аж 10 місяців. Також його треба зчепити з віткою того лимонника, з якого вже збирали урожай. Інакше дерево багато років не даватиме результату. Аби урожай був щедрішим, рослини треба вчасно підрізати. Так само слід поводитися й з іншими цитрусовими. Щоправда, апельсини спіють трохи довше – близько року. А от щоб виростити ананаса, потрібно чекати аж два роки. Підживлюю ж сад тільки природними добривами: рибною юшкою, курячим послідом, влітку підливаю ще й настоянкою з кропиви та лободи. Оце й усе.

Найголовніше ж, з любов’ю ставитися до цього діла, тоді й результат буде тішити, додає господар наостанок.

Марія МАРТИНЮК