“Кохання живе 3 роки” – добре відома фраза Фредеріка Бегбедера… Стільки ж життя експерти прогнозуть і рівненському сміттєзвалищі. Тільки тут не до лірики, адже за цей час чиновники мають вирішити, куди далі дівати місцеві відходи…

Щороку на рівненському сміттєзвалищі, за офіційними даними, захоронюється 60-70 тисяч тон відходів. Нині полігон вже заповненений на 95,8%. Місцеві чиновники визнають: якщо пощастить, звалище “протягне” приблизно 3 роки. Якщо ж почати приймати на захоронення ще й стороннє сміття – не виключено, що повторення львівської трагедії можливе й у Рівному… Чи безпечний місцевий полігон зараз, як місту буде “не загрузнути” у власних побутових відходах та куди діватимуть їх далі — читайте далі.

Сміттєзвалище протягне 3 роки… Що потім?

Відходи на рівненському сміттєвому полігоні почали захоронювати в 1959 році. Відтоді про його безпеку згадують раз у 5 років, коли отримують черговий паспорт звалища. Тоді перевіряють його стан і даєть довідку про обстеження. Наступна перевірка запланована у 2018.

Полігон офіційно діючий, проте його ресурс обмежений і чиновники стали задумуватися, куди дівати рівненське сміття далі.

Як розповів начальник «КАТП-1728» Ростислав Кралюк, площа сміттєзвалища 21 гектар.

– Проектна потужність полігону складає 5,57 мільйона тонн. Наразі на нього завезено 5,337 мільйона тонн відходів. Щоденно у Рівному вивозять приблизно 1200 контейнерів сміття, а це майже 200 тонн. Щороку ж на полігоні захоронюється приблизно 60-70 тисяч тонн сміття. Зараз звалище заповнене на 95,8% і за підрахунками його ресурсу вистачить приблизно на 3 роки, – зазначає Ростислав Кралюк.

І хоча звалище “доживає” лічені роки, в Рівному поки що не надто поспішають шукати нову ділянку під черговий полігон.

За словами заступника міського голови Рівного Олексія Хмилецького, наразі вживаються необхідні заходи для підтримки полігону.

– Питання пошуку земельної ділянки поки не на часі. Його вирішуватимемо дещо пізніше. Передбачається, що новий полігон розміщуватиметься за межами Рівного. Будем шукати, вирішувати де саме, – каже Олексій Хмилецький.

Рівненське сміттєзвалище хочуть «добити»?


Натомість активісти“Української військової організації” поставили депутатам ультиматум: Рівне повинне допомогти Львову розібратися зі сміттям. В іншому випадку обіцяють блокуватимуть сесії міської та обласної ради та приходити в гості до міських та обласних обранців…

У Рівному ж в один голос запевняють – на місцевому звалищі ні в якому разі не можна захоронювати ще й львівське сміття, бо в нього обмежений ресурс використання.

– Якщо ми дозволимо завозити на наше сміттєзвалище сторонні відходи, то не важко передбачити наслідки, до яких це може призвести. Перевірка показала, що грубих порушень при експлуатації нашого звалища немає, але візуально видно, що час його експлуатації обмежений. Тому варто подумати, де далі можна будемо захоронювати й рівненські відходи. Якщо ж на нього дозволити завозити більше сміття, то не виключено, що повторення львівської трагедії можливе і на нашому полігоні, –констатує начальник відділу державного регулювання за дотриманням санітарного законодавства управління держспоживспілки Сергій Грабовський.

Як вихід із ситуації пропонують якусь частину львівських відходів на договірних умовах переробляти на рівненському сміттєпереробному заводі. Втім і тут чимало проблем.

Так, директор сміттєпереробного заводу Микола Горбачук констатує, що наразі завод не може виробляти якісне альтернативне паливо.

– Проблема в тому, що паливо, яке ми можемо виробляти технічно, не підходить за якістю для цементного заводу. У ньому занадто багато вологості, – каже очільник підприємства.

Та чи зможе Рівне приймати на переробку львівське сміття — питання відкрите. Адже для того ж, аби завод запрацював на повну потужність потрібні додаткові інвестиції, аби його модернізувати. Втім, поки що про це мовчать. Окрім того, є проблема щодо встановлення тарифу на переробку відходів – нині за це ніхто не платить. Хоча у випадку з львівськими відходами, переробка може здійснюватися на договірних умовах,якщо буде встановлена вартість послуги.

А тим часом…


Тим часом і на рівненському сміттєзвалищі не без проблем. Адже рятувальники не надто впевнені в безпеці цього полігону.

Як розповів речник ГУ ДСНС України в Рівненській області Дмитро Мельник, рівненський полігон, умовно кажучи, нагадує великий дев’ятиповерховий будинок із сміття.

– Там часто тліють відходи, періодично сміття загорається, а в спеку трапляється, що рятувальникам доводиться гасити сміттєзвалище по кілька разів у місяць. Небезпека в тому, що при загоранні сміття накопичується метан, який потрапляє у повітря і шкодить здоров’ю людей. А так, як на полігоні захоронюється велика кількість побутових відходів, зокрема чимало скла, матеріалів, які легко загораються, там відбуваються самозаймання. Також трапляються і підпали. Часто якщо загорання незначне, то його самотужки гасять працівники підприємства «КАТП-1728», на балансі якого перебуває полігон, – каже Дмитро Мельник.

Зараз, за його словами термін експлуатації рівненського сміттєзвалища завершується. Його планують перевіряти екологи та профільні спеціалісти.

Що далі? Поки що питання відкрите. Адже поки чиновники лише думають підшуковувати земельну ділянку під новий полігон. А навколо міста все активніше йде забудова. Тому з кожним роком знайти кілька гектарів вільної землі не під самими вікнами мешканців дедалі складніше.

Проте чиновники запевняють, що Рівному не загрожує перспектива загрузнути у власному смітті… поки що. А що буде потім — подумають, коли проблема дасть про себе знати. Ще ж є якихось 3 роки, поки на сміттєвий полігон можна завозити відходи.

Вікторія РИЧКО