Ікона Божої Матері «Одигітрія Дорогобузька» замироточила у Свято-Покровському кафедральному соборі. Диво трапилося після того, як до храму привезли мощі святого Меркурія Чернігівського, ігумена Бригінського.

Керівник прес-служби Української православної церкви Київського патріархату протоієрей Василь Рудніцький розповідає, що ця ікона є точною копією «Богородиці Одигітрії». Її у 60-х роках минулого століття український мистецтвознавець Павло Жолтовський знайшов у напівзруйнованому храмі Успіння Пресвятої Богородиці в селі Дорогобуж Гощанського району. Після реставрації оригінал образу передали до Рівненського краєзнавчого музею, де він знаходиться і донині. Натомість місцеві іконописці у 1997 році створили точну копію образу. ЇЇ подарували Свято-Покровському кафедральному собору.

– Те, що з ікони виділяється миро, побачили прихожани, вони і повідомили духовенство храму. З благословення керуючого єпархією архієпископа Іларіона створили спеціальну комісію, яка протягом тижня спостерігала за цим феноменальним явищем. Священики засвідчили – образ Божої Матері «Одигітрії Дорогобузької» дійсно мироточить, – каже він.

Отець Василь додає, що диво сталося після того, як до собору привезли мощі святого – преподобного Меркурія Чернігівського, ігумена Бригінського. Священик вірить, таким чином Матір Божа показала свою радість перебуванню мощей великого угодника Божого у Рівному.

Прихожани ж храму вірять, що ікона має чудодійні властивості та допомагає сцілюватися від хвороб. Тому ось уже кілька років приходять до храму, щоб помолитися і прикластися до цієї святині.