Лише кілька днів залишилося до Великодніх свят. Господині починають активно гортати записники, шукаючи рецепти запашних пасок. Рівнянка Оксана Залюбовська, приміром, зізнається, рецепт випічки, яка б прийшлася до смаку всій родині, шукала досить довго. На наше прохання, жінка поділилася інструкцією приготування пасхального хліба. А заодно розповіла, як фарбувати яйця природніми барвниками, не використовуючи магазинної хімії.

– Кілька років намагалася спекти таку паску, яка б мала ідеальний смак та структуру. Якщо вдавалося досягти хорошого смаку, випічка виходила сухою. Здавалося, ніби все вже зробила так, як написано в рецепті, результат повинен потішити. Аж на тобі – паска потріскала в печі, думаєш, чим би прикрасити недолік, щоб видно не було, зізнається Оксана Залюбовська. – Інгредієнтами ж цієї паски поділилася знайома. Минулого року спекла її вперше, усім сподобалося. Випічка вдалася у міру вологою, солодкою та надзвичайно ароматною.

А для приготування паски за цим рецептом знадобиться 1 літр молока, 20-30 яєць, 5-6 склянок цукру, 1 пачка масла, дрібка солі та 150 грамів дріжджів.

Жовтки перетерти з цукром. Дріжджі розмішати з молоком і поставити на 2-3 години, аби суміш побродила. Потім змішати всі інгредієнти, замішуючи тісто так, як на пироги. Дати підійти. Тоді викласти у форми, після чого залишити паски на 30 хвилин “відпочити”, і лише тоді відправляти до печі.

– Яйця, до речі, я фарбую лише натуральними барвниками, тим, що виросло на власному городі. Це і дешевше, і без хімії, – продовжує ділитися своїми секретами господиня, – Ні для кого не секрет, що червоний колір яйцям дає цибулиння. Цим методом ще наші бабусі користувалися. Просто заліть шкірку цибулі водою, прокип’ятіть 15-20 хвилин, щоб вона “віддала воді колір, і кидайте туди варити яйця. Рожевими крашанки зробить буряк – нарізаю його кільцями й варю разом із яйцями. Для яскравішого кольору можна залишити настоюватися у цій воді кілька годин. Коричневого кольору досягаю завдяки звичайній меленій каві, синього – за допомогою червонокачанної капусти. Щоб окрас ліг рівно, попередньо яйце треба знежирити – протерти горілкою, або перемити в мильній воді. Ну а щоб колір був стійкішим та більш насиченим, додайте у барвник під час варіння кілька столових ложок оцту.

Марія МАРТИНЮК