Опитування серед жителів Рівного, Сарн, Костополя та Дубно розпочнуть проводити представники ГО «Кримська діаспора Рівненщини». Їх, зокрема цікавитиме, наскільки люди обізнані зі своїми правами при затриманні, чи чули вони про безоплатну правову допомогу, чи знають, у яких випадках вона надається.

– Затримання може трапитися з будь-ким – від домогосподарки до підлітка, який катається на скейті. Тому ми маємо намір опитувати усіх, хто погодиться на це, не віддаючи переваг якимось певним категоріям населення. Будемо вдячні, якщо нам йтимуть на зустріч. Також інформуватимемо людей про їх права. Ми розробили буклети, в яких розписано алгоритм дій у випадку затримання. На жаль, на сьогодні мало хто знає про право на безкоштовного адвоката. Тому затримані й не вимагають його присутності. На запитання, чи потрібен адвокат, вони найчастіше відмовляються, бо вважають, що це платно. Але насправді послуги адвоката вже оплачені для кожного затриманого, – розповідає керівник ГО «Кримська діаспора Рівненщини» Ельвіра Шиліна. – Адвокат від Центру безоплатної вторинної допомоги зобов’язаний виїжджати на усі затримання. Хочу ще раз наголосити, що платити за його послуги не потрібно. Варто знати про це право та користуватися ним.

Опитування буде проводитися у рамках проекту «Моніторинг надання послуг Регіональними центрами безоплатної вторинної правової допомоги при затриманні громадян», який реалізується за підтримки Європейського Союзу, в межах проекту «Українська регіональна платформа громадянських ініціатив», що співадміністується РОГО «Комітет виборців України».