Програму «Культурні шляхи» втілюватимуть на Рівненщині. Відповідні домовленості нині тривають з Радою Європи, яка й започаткувала програму 30 років тому.

Її мета — за допомогою мандрівок продемонструвати внесок різних країн і культур Європи у спільну культурну спадщину. Шляхи можуть бути різного спрямування – історичного, культурного і, навіть, кулінарного.

Так, на Рівненщині хочуть в рамках цієї програми популяризувати  Тараканівський форт, «вузькоколійка», пивзавод Рівного та давній вид бджільництва як бортництво.

Аби отримати сертифікат РЄ, об’єкти мають відповідати певним критеріям. Серед них – значимість, її наукове доведення, практичність та інфраструктура. А також однією з умов є залучення до цієї програми не менше 3-х країн Європи, де знаходяться схожі об’єкти.

Культурні шляхи будуть розвивати на умовах співфінансування. А європейські колеги допоможуть в підготовці кадрів, організації семінарів та форумів, де можна буде перейняти їх досвід.

Тож нині Україна чекає погодження від Європейського інституту культурних шляхів.

Після сертифікації об’єкти отримають логотип Ради Європи, а закордонні експерти кожні 3 роки оцінюватимуть дотримання якості надання послуг, повідомляють у Рівненській ОДА.