Фіналістки цьогорічного конкурсу «Пузата мама -2017» відвідали Рівненський обласний перинатальний центр. Медичні працівники закладу показали майбутнім мамам, де з`являються на світ маленькі мешканці Рівного та області.

Візит вагітних до пологового відбувався під керівництвом заступника головного лікаря з неонатології Галини Ковальової та заступника головного лікаря з медсестринської роботи Катерини Величко.

Також лекцію про пологи для вагітних рівнянок провів лікар-гінеколог Артур Федорків.

Зауважимо, наразі обласному перинатальному центрі створено повний цикл надання медичної допомоги вагітним жінкам, жінкам під час пологів, породіллям і новонародженим від моменту зачаття дитини і до її виписки.

– Одним із першочергових завдань закладу є виходжування передчасно народжених малюків з дуже маленькою вагою тіла, – розповідає неонатолог Галина Ковальова. – Ми маємо дев’ять індивідуальних пологових залів, а післяпологове відділення  розраховане на сумісне перебування матері і дитини. Більшість палат у закладі – одно- та двомісні, оснащені телевізорами, холодильниками, туалетами, душовими кабінами, де здійснюється круглодобово подача гарячої і холодної води.

Наразі, за словами медиків Рівненський обласний перинатальний центр  має 123 ліжко- місць. Однак,  лікарі наголошують, що не всі бажаючі можуть тут народжувати. Для цього мають бути певні медичні показники стану здоров`я вагітної, плоду та новонародженої дитини.

Майбутнім мамам показали пологові зали, палати сумісного перебування, реанімаційне відділення та розповіли про найважливіші моменти,  які варто пам`ятати під час народження малюка.

Також у центрі створено відділення так званого другого етапу виходжування новонароджених – постінтенсивного догляду та виходжування недоношених новонароджених. Тут медики доглядають за дітьми після лікування у відділенні інтенсивної терапії, допоки стан їхнього здоров’я дозволятиме виписати їх додому.

Зауважимо, щороку в Рівненському обласному перинатальному центрі народжуються понад 3,5 тисячі малюків, і 12% з них з’являються на світ передчасно.Тут мають можливість рятувати життя немовлят із малою та екстремально малою вагою (від 500 грамів), виходжувати глибоко недоношених і тяжкохворих малюків. При цьому, завдяки зусиллям медиків, 75% недоношених, маловагових діток виживають. Протягом місяців їх виходжують у закладі, навчають батьків особливому догляду за малюками, додають їм упевненості в сприятливих прогнозах на майбутнє.

 Оксана КРАВЕЦЬ