Будинок Петра Климця у селі Велике Вербче Сарненського району вирізняється із-поміж інших ошатними металевими воротами, прикрашеними трояндами. Цю красу господар створив самостійно, хоча професійним ковалем ніколи не був. Талант успадкував від батька, який добре вправлявся не лише з металом, але й був неабияким столяром.

– Коли ми зі дружиною збудували новий будинок, хотілося обгородити його незвичайним парканом. Я тоді працював із ковалем і якось у розмові зізнався йому, що хочу викувати трояндові ворота. Він лише посміявся. Запевнив, що нічого в мене не вийде, адже квітка має надто складну композицію, – пригадує господар. – Його слова залишили неприємний осад. Вирішив, будь-що реалізувати задумане. Син купив книжку зі ковальства, в якій детально розписувалося що і як кується.
На виготовлення воріт витратив цілий рік, адже намагався кожну деталь зробити досконалою. Там немає жодного купленого елемента. Насправді, зробити ворота виявилося зовсім не складно, головне мати бажання та проявити трохи фантазії.

Передалося Петру Климцю і батькове вміння працювати з деревом. Майже всі меблі в оселі чоловік створив власними руками.

– Навіть елементарного карниза не можу зробити за чиїмось ескізом, він у мене просто не виходить, – зауважує Петро. – Та й втілювати те, що придумали інші, не цікаво. Буває, півночі лежу, обдумую, як та чи інша річ виглядатиме, потім малюю її. Іноді у творчих питаннях допомагає дружина Світлана, вона вміє гарно малювати, веде у школі художній гурток.
Пан Климець за освітою будівельник, нерідко їздить на заробітки Росію, тож дещо з побаченого там повторив у себе вдома. Жодна з кімнат будинку не схожа на іншу. Аби мати гарний відпочинок після важких трудових буднів, на подвір’ї чоловік збудував невеличку сауну, куди приходить паритися чи не усе село.

– Все, що маємо, це величезна заслуга Петра. За що б він не взявся, обов’язково доведе до кінця, – характеризує чоловіка Світлана. – У справах ніколи не поспішає, намагається зробити все ідеально, бо він дуже творча та відповідальна людина.

Марія МАРТИНЮК