На енергоблоці №2 Рівненської АЕС силами служби контролю металу (СКМ) провели глушіння теплообмінних трубок парогенераторів. Відбувалося це під наглядом європейських фахівців.

Нагадаємо, минулоріч на Рівненській АЕС встановили системи автоматизованого дистанційного глушіння теплообмінних труб парогенераторів виробництва компанії VUJE (Словаччина). Тоді ж спеціалісти СКМ РАЕС пройшли спеціальну теоретичну і практичну підготовку з експлуатації і обслуговування даного обладнання на виробничих майданчиках VUJE. Словацькі колеги навчили атомників роботі на маніпуляторі, завдяки якому можливо дистанційно виконувати заміну всіх типів заглушок на парогенераторах.

Цього року на РАЕС відбулися атестаційні процедури на право використання обладнання, а персонал отримав ліцензії на виконання робіт з глушіння. Крім того, у лютому-березні спеціалісти VUJE провели на РАЕС випробування інноваційної системи та навчання атомників по роботі на сучасному обладнанні.

Перше використання словацького обладнання на РАЕС пройшло нещодавно за присутністю фахівців заводу-виробника. Під їхнім наглядом спеціалісти СКМ РАЕС виконали глушіння теплообмінних трубок парогенераторів на енергоблоці №2. На думку виробників маніпулятора, усі роботи проведені на належному рівні, повідомляють на Рівненській АЕС.

Як зазначає заступник начальника СКМ з виробництва Григорій Ямпольський, використання на Рівненській АЕС новітнього обладнання дозволить скоротити терміни проведення планово-попереджувальних ремонтів на енергоблоках, а підвищення кваліфікації персоналу – покращити якість ремонтних робіт.