Федір Аннєнков – медик із багаторічним досвідом. Тривалий час чоловік працював головним лікарем Рівненської районної лікарні. Вийшовши на пенсію, він не залишив лікувальної справи. Навпаки, спробував себе у нетрадиційній медицині. Нині лікує хворих апітерапією і запевняє, корисним є навіть дзижчання бджіл.

Працювати апітерапевтовтом чоловік почав два роки тому, коли захворіла дружина Галина. Жінка страждала від коливань тиску, поганого сну, болів у спині, а традиційне лікування не давало результату. Якось лікар почув по радіо, що один пасічник «зцілює» людей бджолами. Поїхали туди з синами. Повернувшись змайстрували вдома два лежаки. Згодом на обійсті виросли ще й два будиночки з вбудованими вуликами. Після такого лікування пані Галина одужала та зміцніла. Бджолина терапія, переконує лікар, може позбавити чи не усіх недуг: радикуліту, артриту, подагри, розсіяного склерозу, заспокоїти нервову систему, зняти втому та напруження.

Пан Аннєнков розповідає, що, лягаючи до лежака зі бджолами, слід дотримуватися певних правил. Тут забороняється палити, використовувати парфуми або інші ароматичні суміші, користуватися мобільним телефоном. Комахи, каже апітерапевт, надзвичайно чутливі до запахів.

– Поняття апітерапія об’єднує у собі методику лікування бджолами та бджолиними продуктами – прополісом, пергою, маточним молочком, медом та іншими, – пояснює Федір Аннєнков. – Ці продукти мають високий вміст корисних для організму елементів. Чимало людей вважає, що причина хвороб у фізичному тілі. Насправді, першоосновою недуг є порушення енергобалансу, що призводить до погіршення функції кліток. Тоді й виникають різні патологічні процеси та захворювання. Бджоли ж своїм дзижчанням створюють певну мікровібрацію, яка сприяє просуванню по тілі лейкоцитів, що добре впливає на процес відновлення. Також, лежачи у лежаку, людина вдихає запахи продуктів бджільництва – це добре впливає на кров та роботу внутрішніх органів. Позитивно ставлюся і до бджоловколювання. Нещодавно приїжджав до мене чоловік, якому п’ять років тому лікарі поставили діагноз розсіяний склероз. У нього почали відмовляти руки, почалися проблеми із ногами. За два сеанси бджоловколювання хворий хоч і з паличкою, але самостійно пішов. Бджолиний укус – це своєрідний універсальний шприц, у якому є двадцять амінокислот, білки, ферменти, вуглеводи, гормони, ензими. Хоч його дози й маленькі, проте мають велику біологічну активність.

Щоправда, як і будь-яка інша лікувальна методика, апітерапія має свої протипоказання.

Так, за словами Федора, бджолине лікування не можна застосовувати при усіх гострих інфекційних захворюваннях, туберкульозі, нирковій та серцевій недостатності, цирозі печінки, тяжких психічних розладах. Категорично забороняється воно й вагітним. Адже, не зважаючи на те, що бджолина отрута має лікувальні властивості, вона залишається отрутою, пояснює бджоляр, і організм реагує на неї стресом.

– Єдиним мінусом такого лікування те, що воно сезонне і застосовується лише в теплу пору року, – розповідає бджоляр. – Проте цього річ ми з дружиною забрали одного вулика до будинку, аби продовжувати робити бджоловколювання. Чув, що у Криму один апітерапевт навіть онкологічні захворювання лікує укусами комах. Планую поїхати до нього, аби перейняти досвід.

Марія МАРТИНЮК