Вже кілька годин поспіль у Рівному гасять пожежу на місцевому сміттєзвалищі.

Як повідомив керівник прес-служби у ГУ ДСНС України в Рівненській області Дмитро Мельник, наразі пожежа контрольована.

– Там вже кілька годин працює техніка “КАТП-1728”, на балансі якого перебуває полігон. Наші два автомобілі виїхали їм на допомогу. Передбачається, що за кілька годин пожежу вдасться ліквідувати повністю. Тим більше погода цьому сприяє. Серйозної загрози сьогоднішнє загорання відходів для рівнян не несе, адже масштаби не великі. Втім, внаслідок горіння сміття відчувається неприємний запах, – зазначив Дмитро Мельник.

Нагадаємо, з настанням потепління пожежі на рівненському сміттєвому полігоні не рідкість.

– Там часто тліють відходи, періодично сміття загорається, а в спеку трапляється, що рятувальникам доводиться гасити рівненське звалище кілька разів у місяць. Та небезпека в тому, що при загоранні сміття накопичується метан, який потрапляє у повітря і шкодить здоров’ю людей. А так, як на полігоні захоронюється велика кількість побутових відходів, зокрема чимало скла, матеріалів, які легко загораються, там відбуваються самозаймання. Також трапляються і підпали. Часто якщо загорання незначне, то його самотужки гасять працівники підприємства «КАТП-1728», – додає Дмитро Мельник.

До слова, минулого року наприкінці травня сталася страшна пожежа на Грибовицькому сміттєзвалищі поблизу Львова. Через обвал відходів там загинули люди. Нині ж львівське сміття розвозять і викидають у лісах, кар’єрах, узбіччях по всій Україні, в тому числі й на території Рівненської області.

Вікторія РИЧКО