Досудове розслідування за фактом замаху на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України проводить СБУ за процесуальним керівництвом прокуратури Рівненської області. Наразі за цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 15, ч. 2 ст. 110 КК України.

Приводом і підставою для внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань стала спроба проведення 10 травня несанкціонованого мітингу в Рівному. На ньому група осіб намагалася вчинити дії, спрямовані на посягання територіальної цілісності і недоторканості України шляхом здійснення публічних закликів та розповсюдження матеріалів із закликами щодо таких дій.

«Псевдоакцію» припинли правоохоронці спільно із місцевими активістами одразу, як тільки її учасники зібрались біля будівлі Рівненської обласної державної адміністрації. У останніх вилучено плакати та листівки під гаслами «Ровенская Республика», «Бурштин – надбання Рівненської народної республіки».

У кримінальному провадженні триває досудове розслідування з метою притягнення винних осіб до відповідальності.

До слова, Ч.2 ст.110 КК України – це посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, тобто умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, якщо вони вчинені за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі, – караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої, повідомляє прес-служба прокуратури Рівненської області.