Приміщення двох дитсадків повернули з незаконної оренди у комунальну власність на Рівненщині.

З метою захисту державних та суспільних інтересів органи прокуратури Рівненської області з початку 2017 року заявили до суду 7 позовів з вимогою припинити незаконне використання 7 навчальних приміщень. Наразі з них 2 задоволено, у 4 господарських справах провадження припинено у зв’язку з добровільним виконанням вимог прокурора, ще 1 позов перебуває на розгляді суду.

Зокрема, перевіркою встановлено, що частину приміщення дошкільного навчального закладу «Ромашка» площею 32 кв м, що у Здолбунівському районі, орендував приватний підприємець та використовував в цілях, не пов’язаних з навчальним процесом, тобто не за призначенням, що є порушенням вимог ст.63 Закону України «Про освіту».

У зв’язку з цим Здолбунівська місцева прокуратура пред’явила позов до господарського суду Рівненської області щодо визнання недійсним договору оренди та зобов’язання повернути приміщення дитячого садка у комунальну власність.

Таке реагування прокуратури спонукало приватного підприємця та Веснянську сільську раду (сторони укладення договору оренди) під час судового розгляду справи добровільно розірвати зазначений договір, а тому судом винесено ухвалу про припинення господарського провадження.

Також аналогічно господарським судом Рівненської області у зв`язку з добровільним виконанням припинено судовий розгляд у справі за позовом Дубенської місцевої прокуратури до акціонерного товариства про усунення перешкод у користуванні майном Рудня-Почаївського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа I-III ступенів – Дошкільний навчальний заклад». Дане приміщення, площа якого становить 15 кв м, звільнено і повернуто у користування учням.

Довідково: відповідно до вимог діючого законодавства об’єкти освіти і науки, що фінансуються з бюджету, а також підрозділи, технологічно пов’язані з навчальним та науковим процесом, не підлягають приватизації, перепрофілюванню або використанню не за призначенням, повідомляє прес-служба прокуратури Рівненської області.