Рівненська спортсменка Наталія Колесова повернулася із Кубку світу зі спортивних танців на візках у Нідерландах з потрійним золотом. Змагання збирають сотні учасників із десятків країн. Наталія виступала на них вже вчетверте. Щоправда, цьогорічний Кубок був для неї особливим. Адже жінка вперше танцювала соло.

“Перемогу приніс танець про те, як важливо мріяти і горіти тим, до чого прагнеш…”

Зізнається, що перші тренування стали складними, адже навантаження були інші, ніж зазвичай, і тіло не хотіло слухатися. Окрім того, важливо було відчувати візок, як своє продовження. Та разом із тим хотілося спробувати себе в чомусь новому… А перемогу Наталії приніс танець про те, як важливо мріяти і горіти тим, до чого прагнеш.

– Цьогоріч я спробувала виступати у нових для себе категоріях. Одна із них — це «Фрістайл жіночий». На цей виступ готувала показовий номер. Тобто, можна було самостійно визначатися із музикою, придумати композицію, добирати для неї сценічний одяг і головне — обрати, яку думку хочеш донести до глядачів, — розповідає Наталія Колесова.

Відтак, за словами танцюристки, музику вона взяла сучасну, а ось ідею одвічну — ти живеш доти, доки жива твоя мрія.

“Сукню на виступ шили з мамою”

– Сукню на цей виступ шили з мамою, прикрасили її камінчиками у формі сердець. А ось тему танцю обирали разом із тренером. Хотілося, щоб вона відображала мою сутність. За спеціальністю я є вчителем англійської мови, також читаю тренінги. Відтак, один із моїх авторських семінарів саме має назву «Від мрій до цілей». До речі, коли займаюся із дітьми, то також звертаю увагу на цей аспект. Тобто ідея мені справді близька. А ось готуватися до виступу було складно, – ділиться Наталія.

Були мікротравми і спеціальний масаж, і страх, який треба подолати, і хвилювання перед виїздом на паркет, і зрештою — золота медаль за цей виступ.

Вперше танцювали в категорії «Фрістайл Комбі»

Також Наталія Колесова разом зі своїм партнером Андрієм Товстим вперше танцювали в категорії «Фрістайл Комбі».

За словами жінки, це доволі цікаво, адже є простір для творчості і використання різноманітних технік. Наприклад, елементів із фігурного катання. Так, у виступі рівненських спортсменів була такого роду підтримка — партнер піднімав танцівницю на візку. А їхня композиція розповідала про біле і чорне, чоловіче і жіноче, боротьбу, співіснування та взаємовідносини. Таким чином у цій категорії Наталія Колесова і Андрій Товстий вибороли «золото».

“Вперше привезла одразу три медалі”

Ще одну медаль пара завоювала, виступаючи у своїй звичній категорії — «Комбі стандарт».

-Так сталося, що з Кубку світу ми завжди повертаємося фз «золотом». А цьогоріч вперше я привезла одразу три медалі. Насправді це винагорода за працю багатьох людей. Адже зі мною займалася когорта тренерів. Це було і в Рівному, і в Києві. Дуже допомагали й інші члени нашої команди. І я за це вдячна. Безумовно, отримувати медалі — приємно. Але я не тішу себе ілюзіями з цього приводу. Адже є багато сильних танцівників, які ростуть над собою, тим часом я змінююся. Щоправда, ці нові виступи дали зрозуміти — виявляється, моє тіло ще багато на що здатне. Мабуть, насправді ніхто не знає своєї межі, — вважає Наталія Колесова.

“Цьогоріч у змаганнях вперше взяла участь пара з Африки”

А також додає, що взагалі любить ці, вже традиційні змагання в Нідерландах, за їх чудову атмосферу.

– До речі, цьогоріч у них вперше взяла участь пара з Африки — з Кабо-Верде. У цій країні немає танцювальної школи як такої. Та вони виступили дуже вдало і посіли друге місце. А з багатьма парами, з якими виїжджаємо на паркет, підтримуємо дружні стосунки й після змагань. Але у цих змаганнях мене найбільше вражає інше – Кубок у Нідерландах, як жоден інший, показує, наскільки рівними і справедливими можуть бути можливості для людей із фізичними обмеженнями, – ділиться жінка.

Адже на Кубку світу змагаються не лише танцівники на візках, які займаються професійно, а й аматори – люди зі складними травмами і важкими ураженнями.

– У деяких із них некоординовані рухи, утруднена мова. Та не зважаючи на це вони мають можливість відчувати радість життя. Наприклад, виїхати на паркет і потанцювати. І оточуючим до них не байдуже. У Нідерландах і справді відчувається, що ці люди мають таке ж право на всі види діяльності, як і кожен інший, напевне, це ще одна особливість цих змагань, — додає Наталія.

Вікторія РИЧКО