В Окружному адміністративному суді Києва 18 травня відбулося судове засідання у справі про оскарження рішення Уряду, яке є умовою для отримання від держави адресної допомоги внутрішньо переміщеними особами на найм житла і оплату комунальних послуг ставить відкриття такими особами рахунку в ПАТ «Державний ощадний банк України».

На судове засідання, яке проходило в режимі відеоконференції, прибули позивачка Ельвіра Шиліна та її адвокат – керівник правових програм РОГО «Комітет виборців України» Микола Глотов. Відеоконференція проводилася між Рівненським міським судом, до залу якого прийшла позивачка з представником, та Окружним адміністративним судом Києва, де знаходилися троє суддів, які розглядають цю справу. Представник Кабінету Міністрів України на судове засідання не з’явився.

Заслухавши пояснення Миколи Глотова та його клієнтки, судді вирішили далі розгляд цієї справи продовжити в письмовому провадженні. Тобто, тепер пані Ельвіра чекає отримання поштою постанови суду, яку він має винести за результатами розгляду.

Як прокоментував керівник правових програм РОГО «Комітет виборців України», адвокат Микола Глотов, вони надали свої пояснення, коротко оголосивши свою позицію.

– Зокрема, наголосили, що пані Ельвіра має статус жертви порушення прав людини, так як з липня 2016 року через небажання відкривати рахунок в ПАТ «Державний ощадний банк України» і на сьогодні допомоги від держави як внутрішьно переміщена особа вона не отримує. Підтримали викладені в її позові мотиви звернення до суду та наведені там обґрунтування», – додав він.

А також зауважив, що пані Ельвіра вже двічі зробила свій вибір свободи.

– Вперше, коли через окупацію Криму вона обрала свободу і переїхала з родиною на вільну територію України в Рівне. А вдруге, між «ковбасою» і свободою Ельвіра Шиліна зробила вибір тоді, коли під загрозою втратити фінансову соціальну підтримку від держави ч відмовилася проти власної волі відкривати рахунок саме в Ощадбанку, – підкреслив адвокат.

Нагадаємо, що раніше пані Ельвіра отримувала допомогу від держави, яка надходила на її рахунок в Райффайзен Банк Аваль. Проте, перестала її отримувати, коли Кабінет Міністрів своєю постановою визначив лише Ощадбанк єдиним банком, який має проводити відповідні виплати.