Колекцію унікальних голубів тримає у своєму господарстві Віталій Супрун із села Стадники Острозького району Рівненщини. Кілька років тому його птахи стали чемпіонами України. Також пернаті беруть участь у різних урочистих заходах.

Віталій Супрун розуміється на будівництві та електриці, вдома тримає чималу господарку. Проте справжньою гордістю чоловіка стали декоративні голуби, з якими він чи не половину області об’їздив по останніх дзвониках, весіллях та випускних вечорах.

– Цими птахами я захопився ще в дитинстві. Якось із друзями спіймали на фермі кількох голубів, забрали додому й почали доглядати за ними, – пригадує Віталій. – Згодом, коли почав заробляти, став купувати різні види. Тепер у моїй колекції є й декоративні (павичі та дутиші), і поштові, і спортивні чеської, румунської та польської породи. Маю навіть бельгійських. Усі голуби мають іменні кільця, де зазначений номер і вік пташки, а також мій телефон та прізвище. Щоправда, найбільше душі вкладаю у чотирьох голубів, з якими їжджу на різні урочистості. Цих пернатих, до речі, не випускають із рук у небо, вони йдуть попереду процесії. Чотири роки тому мої голуби навіть стали чемпіонами України, пролетівши 750 кілометрів із Одеси додому за 12 годин.

Віталій Супрун запевняє, декоративні птахи не потребують багато уваги. Доглядають птахів усією родиною. Один із синів, який мешкає в Одесі, також перейняв цю справу. Щоправда, каже чоловік, взявся за неї значно серйозніше: читає спеціальну літературу, консультується із досвідченішими птахівниками. Тож, приїжджаючи у гості, ділиться із батьком здобутим досвідом.

Марія МАРТИНЮК