Художник і вчитель Георгій Косміаді повернувся у Рівне. Його 93-річна Надія презентувала в місті “Арт-ательє” свого батька. У ньому жінка спробувала відтворити атмосферу, яка колись була в домі її батька.

Нині Надія Косміаді мріє, аби в галереї збиралися художники та музиканти. А на презентації “Арт-Ательє Георгія Косміаді” побували митці, журналісти, колеги та пошановувачі творчості Георгія Косміаді.

Нагадаємо, Георгій Косміаді був не лише художником, а й архітектором, актором-режисером-декоратором і вчителем-новатором. У Рівному він працював викладачем малювання, креслення, каліграфії в усіх гімназіях міста (українській, польській, російській, єврейській), початковій художній школі та інших навчальних закладах.

Щоб спілкуватися із учнями “на рівних”, швидко вивчив українську та польську мови. Іноді діти приходили малювати додому до вчителя. Саме завдяки Георгію Косміаді малюнки рівненських школярів у 1936 році побачили в Парижі на престижній виставці. Адже, коли перед війною родина художника вирішила переїхати у Німеччину, де жили родичі дружини, Георгій Косміаді потайки вивіз туди і роботи своїх учнів.

Краєзнавці розповідають, що впродовж 1945-1967 років художник написав  більше 5000  робіт. Георгій Косміаді мріяв, аби його картини та творчий доробок учнів залишилися в Україні.

І хоча у Німеччині він прожив довше, аніж на Волині, більшість його полотен все ж були присвячені Рівному.

Тим часом Надія Косміаді якось розповідала, що коли війна закінчилася, доводилося сутужно. І якби не картини батька, які він продавав, виживати було б важче. А взагалі ж за спогадами Надії Косміаді можна відтворювати історію Рівного, адже любов до рідного міста вона зберегла крізь роки.

Вікторія РИЧКО,

фото зі сторінки “Фейсбук” Олександра Харвата