Скла й каміння в Басівкутському озері нема, а бруд і фекалії є. Таких висновків дійшли спеціалісти, перевіривши наскільки вода в озері відповідає нормам гігієни.

Нагадаємо, купальний сезон на Рівненщині стартував 15 травня. А на початку травня Рівненський міський лабораторний центр перевіряв воду в Басівкутському озері на наявність у ній збудників різних інфекцій, кишкової палички тощо.

– Як показали дослідження, зроблені на початку травня, вода в основному відповідає чиним санітарним вимогам та нормам. Перевищення лактозопозитивних кишкових паличок на початку входу в Басів Кут річки Устя незначні. Інші показники не значно перевищували санітарні вимоги, – повідомив телеканалу РТБ санітарний лікар із комунальної гігієни Микола Лук’янов.

Фахівець зазначив, що воду в озері перевірятимуть постійно, особливо, коли почнуться «масові купання». Повторну перевірку здійснили й минулого тижня. І знайшли відхилення – 10 з 12 зразків, які дослідили на санітарно-хімічні показники, не відповідали нормам гігієни.

Крім того, 8 із 12-ти зразків, які дослідили на мікробіологічні показники, показали відхилення. А це означає, що вода в озері забруднена фекаліями, а ще водойма погано справляється із самоочищенням.

В одній із 12-ти проб виявили цисти лямблій. На щастя, у воді не знайшли вірусів гепатиту А, рота- чи ентеровірусу, в нормі й радіологічні показники.

Але купатися в забрудненій воді фахівці не радять. Якщо ж вже ризикнули, то ні в якому випадку не можна ковтати цю воду чи їсти після купання, не помивши руки.

Причиною «хвороби» басівкутської водойми вже не один рік вважають скиди із елітних будинків на березі. Поліція шукає винних ще з жовтня минулого року. З цього приводу відкрите кримінальне провадження. Проте винних досі не встановлено.

Начальник аварійно-рятувальної служби Анатолій Якимчук каже, що їхня служба зробила все, щоб підготувати озеро до літнього відпочинку.

За його словами, дно озера на Басовому Куті очищене від скла і каміння. А чи купатись – вирішуйте самі. Проте, пам’ятайте про приказку: береженого й Бог береже.