Польова кухня, допомога військовим, виступи творчих колективів міста, лірників, вишиванки на будь-який смак, вироби із дерева, глини, соломи, пахучі іграшки та ще багато іншого – можна побачити сьогодні в Рівному на фольклорно-етнографічному святі “Музейні гостини”. Цьогорічні “Гостини” зібрали кілька сотень народних умільців і чимало творчих колективів із різних куточків України. Проходять вони традиційно у парку “Молоді” поблизу краєзнавчого музею вже 26-ий рік поспіль.

Як розповів директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига, “Музейні гостини” щороку об’єднують все більше людей.

– Про наше фольклорно-етнографічне свято вже знають у багатьох містах України і майстри самі приїжджають на нього. Так, цьогоріч у нас є гості з Прикарпаття, Закарпаття, Львівщини, Тернопільщини, Волині та інших областей України. Сьогодні ж під час заходу гості можуть побачити виставку-продаж виробів майстрів сучасного декоративно-ужиткового мистецтва, виступи фольклорних гуртів, танцювальних колективів та окремих виконавців. Особливістю цьогорічного свята також стала “лірницька галявина”, яку організував Андрій Ляшук. Окрім того, вже третій рік поспіль гостини мають і благодійну складову – під час заходу волонтери “Воїнів світла” збирають допомогу для наших захисників у зоні АТО, – каже Олександр Булига.

А також додає, що цьогоріч дуже багато рівнян і гостей міста завітали на свято і зараз воно саме в розпалі.

І справді в парку “Молоді” нині й яблуку ніде впасти. Рівняни активно оглядають те, що представили народні умільці, куштують польову кухню та беруть участь у заходах, які відбуваються.  Окрім того, в парку можна намалювати собі патріотичний боді-арт.

Також цьогоріч рівненська дизайнер Оксана Іванова представила на гостинах кольорову фотозону, біля якої із задоволенням фотографуються гості свята.

Окрім того, цьогоріч на “Музейних гостинах” переважає патріотична тематика.

Адже окрім вишиванок, у тому числі з автентичними українськими орнаментами, на святі можна побачити чимало виробів у кольорах прапора, з українською символікою і червоними маками.

А ще обрати вишиту обкладенку на паспорт чи права.

Не оминули цього року на святі увагою майстри й бурштинову тематику. Відтак, можна побачити чимало виробів із цього каменю – від прикрас до картин.

Чимало виробів на святі представлені й у техніці декупаж. Майстри пропонують різноманітні декоративні дощечки, пляшки, банки та вази, прикрашені в такому стилі.

А для того, щоб згадати, як проходили “Музейні гостини” в Рівному впродовж останніх 25 років, у краєзнавчому музеї представили виставку світлин, де закарбовані яскраві моменти гостин із різних років.

Триватимуть «Музейні гостини» до кінця дня 28 травня.

Вікторія РИЧКО