Музей на честь екс-президента України Леоніда Кучми створили в Балашівка Березнівського району. 

Селяни “вибивали” асфальт, перекривши дорогу…президенту

Ще кілька років тому село Балашівка Березнівського району було, як то кажуть, забуте Богом і людьми: старенька школа, відсутність комунікацій та дороги… Як і у більшість віддалених сіл, люди приїздили сюди хіба що відвідати родичів.

Нині ж до населеного пункту веде рівненька асфальтовна дорога, а на тренування до місцевого споткомплексу приїздять навіть діти з району. Люди зізнаються, подібні блага з’явилися у них за часів президентства Леоніда Кучми. Ніби то, екс-гарант особисто курував їхню проблему. На знак подяки селяни сворили у своєму селі … музей його імені, який є єдиним в Україні.

Заступник директора з навчально-виховної роботи Балашівської загальноосвітньої школи Валентина Боровець розповідає, що музей-кімната екс-президента України Леоніда Даниловича Кучми з’явилася у селі в 2004 році. Тоді сільські діти змушені були навчатися у старенькому приміщенні, збудованому в повоєнний період. Натомість цокольна будівля простоювала недобудованою більше десяти років.

Коли ж балашівчани дізналися, що до їхнього району їде Кучма із офіційним візитом, наважилися на радикальний крок – перекрили дорогу Президенту.

– Ці події відбувалися у серпні 2003 року, – пригадує Валентина. – Леонід Кучма тоді вийшов зі свого авто, розпитав, що сталося, і пообіцяв довести довгобуд до пуття. У березні 2004 ми вже святкували новосілля. Разом із новою школою у селі з’явилися і газ, і нова асфальтована дорога, і спортивний комплекс із басейном.

На екскурсію у музей приїздять з усієї України

Тоді, каже жінка, і виникла ідея облаштувати у стінах нової школи музей президентства. Лист із проханням надати кілька експонати для пам’ятної кімнати надіслали також Леоніду Кравчуку та Віктору Ющенку. Щоправда, на цю пропозицію відгукнувся лише Кучма. Так, із власної колекції подарунків колишнього глави держави дозволили взяти все, що впало в очі.

З Києва до Балашівки педагоги привезли аж 202 експонати. Серед них зброя, книги, журнали та моделі автомобілів. Проте найбільше тут цінують фотографії екс-гаранта. Цікаво, кажуть, порівнювати, яким він був у дитинстві чи молодості.

– Нині на екскурсію до нас приїздять діти з усієї України, – продовжує Валентина Боровець. – Влітку, в основному, привозять дитячі табори. Нерідко подивитися привозять і високо посадовців, які приїздять у район із робочим візитом.