Кава, лаврове дерево, тіс, лимон, апельсин, пальма та інша рослинність росте в екзотичному саду, що на території тролейбусного управління у Рівному. Колись дерева висаджував і доглядав колишній директор підприємства Олексій Яценко. Екзотичні саджанці він звозив звідусіль, а помилуватися “зимовим садом” у теплиці приїжджало чимало охочих не лише з Рівного, а й області. Нині за рослинами доглядають садівник та завідувач господарства підприємства. Кажуть, що намагаються зберегти кожне дерево, втім через їх вік та холодні рівненські зими зараз це складно. А поповнюють колекцію зимового саду більш традиційною рослинністю – різними сортами троянд, плющем, вирощують росаду квітів, які потім висаджують на клумбах, що на території підприємства, тощо.Як розповіла завідувач господарства “Рівнеелектроавтотранс” Софія Ярмолюк, нині купувати саджанці дорого, тому вирощують свої.

– Так, поміж екзотичними деревами в нас розмістилися саджанці квітів, які трішки підростуть і висадимо на клумби, що на території підпримства. Наша садівниця дуже за ними доглядає, підрізає зайве, пересаджує, підливає, обробляє спеціальними розчинами, щоб не псувалася розслинність, – зазначає жінка.А нещодавно в саду підприємства відцвіло кавове дерево, нотки ж його аромату в теплиці відчутні досі. – Екзотичні дерева потребують більше догляду, ніж звичайні та спеціального темпаратурного режиму, який постійно підтримуємо. Так, у теплиці розміщені лампи, які допомагають її обігрівати в холодну пору, одобрюємо грунт, доглядаємо за саджанцями, адже кожна рослина тут має свою історію, – каже Софія Ярмолюк.

Взимку в саду тролейбусного управління родили власні апельсини. Також працівники збирають своє лаврове листя. Нині ж у саду починають розцвітати троянди, а клумби на території прикрашають квіти, вирощені власноруч.

Вікторія РИЧКО