Часто, перебираючи скрині бабусь та наводячи лад у коморах, викидаємо звідти все, що «вже віджило своє». Аби старовинні предмети побуту не опинялися на смітниках, у селі Друхів Березнівського району Рівненщини знайшли їм застосування. Кілька років тому у місцевому відділенні зв’язку мешканці облаштували музей власного населеного пункту.

Приміщення, де нині розташувався сільський музей, колись належало колгоспу, тут був будиночок тваринника. Коли ж споруда перейшла на баланс сільської ради, стали думати, як ефективно її використати: створили культурно-дозвіллєвий комплекс, розмістили поштове відділення, облаштували музей, експозиція якого з часом розрослася на кілька кімнат.

– Збираючи експонати для пам’ятної кімнати, ми зі співробітниками сільради ходили з хати в хату, самі залазили до людей на горища, нишпорили по скринях, витягуючи звідти старовинні предмети побуду та щоденного вжитку, – пригадує жителька села Раїса Мудра. – Нині ж музей має гарне старовинне наповнення – від ткацького верстата й до сучасної вишивки та виробів із лози. Жоден експонат не захований за склом. Натомість будь-який предмет можна випробувати в дії.

І справді, експозиція у сільському музеї Друхова надзвичайно різноманітна: глиняні вироби різних історичних періодів, ремісничі знаряддя праці, предмети щоденного вжитку від старовини й до сьогодення (граблі, мотики, ночовки для замішування хліба, самовари, посуд…). Є тут і поліські вишиті рушники, скатертини та ширми на двері. Проте найбільше привертає увагу дитяча підвісна колиска, яку також витягли із закромів когось із місцевих жителів.

– Селяни вже й самі приносять нам деякі експонати, які знаходять під час «великих прибирань». Мій чоловік їздить в Москву на заробітки й привіз нам звідти справжнього патифона, якого знайшов на звалищі. Старенького правда, проте робочого, – додає ще одна тамтешня жителька Ірина Олексина. – На екскурсії люди також заходять доволі часто. Буває, дзвонить хтось із сусіднього села й каже: «До нас родичі зі Сходу в гості приїхали. Хочемо їм музей показати». Так і показуємо наш музей усім охочим.

Марія МАРТИНЮК