Більше 55 тисяч гривень відсудив рівненський фотограф Євген Фіщук від тернопільського журналу, який без дозволу використав його авторське фото.

Як повідомив патентний повірений Юрій Трачук, видавництво “Діана-Плюс” та два підприємці з Тернополя – один співвидавець, інший – продавець, без дозволу використали фотографічний твір Євгена Фіщука “Україночка”.

– Фото було розміщене у вигляді картини в одному з тернопільських журналів і додатку до нього. Відтак, юристи “Рівнепатент” представляли інтереси Євгена в суді. У результаті Тернопільський міськрайонний суд визначив стягнути з порушників авторського права 55 671,20 гривень, – коментує Юрій Трачук.

Він також пояснив, що відповідно до висновку експерта №7-181/16 від 21.03.2017, який складений Тернопільським НДКЦ МВС України, на виконання ухвали суду про призначення судової експертизи у сфері інтелектуальної власності, журнал (випуск НОМЕР №2) містить у собі ознаки об’єкта авторського права.

– А саме мова йде про фотографічний твір Євгена Фіщука, при створенні іншого твору (композиція у вигляді картини, що розташована у журналі, випуск № 2 на сторінці 15 під артикулом 3) та твору 3 (композиція у вигляді картини, що розташована у додатку до журналу (випуск № 2 під артикулом № 3) мало місце переробка та відтворення твору 1 (фотографічного твору Євгена Фіщука). Судом встановлено, що схема для вишивки з переробленим зображенням фотографічного твору Фіщука є контрафактною продукцією, яка була розміщена у мережі Інтернет. А це є протиправним.
Одночасно, суд визнав позивача автором фотографічного твору, де зображено маленьку дівчинку (в українській вишиванці із віночком на голові з піднятою догори рукою), – додав Юрій Трачук.