Невимушена посмішка, зворушливий погляд, безтурботний сон і милі дитячі кулачки — миті, які закарбовуються у пам’яті назавжди. А зберегти неповторні моменти від перших днів життя малюків допомагає рівненський фотограф Юлія Петренко. Вона точно знає, що до кожної дитини можна знайти підхід, головне, ставитися до неї із любов’ю і дарувати частинку своєї душі. Звідки захоплення саме дитячою фотозйомкою, чим вона особлива, як вдається «ловити» найцікавіші моменти та знайти спільну мову з малюками із перших днів життя? Про ці та інші секрети своєї роботи читачам порталу «КРАПКА» розповіла дитячий фотограф Юлія Петренко.

«Кожна дитина особлива і до кожної варто знаходити підхід»

– Юліє, зараз у Рівному чимало людей захоплюються фотомистецтвом. Та мало хто наважується фотографувати малюків. Звідки у вас таке захоплення?

– Фотографією я захоплююся із дитинства. Спочатку фотографувала на звичайні фотоапарати, потім на мобільний телефон, а згодом почала займатися цим професійно. Це було приблизно 2 роки тому. З того часу відвідала чимало майстер-класів, курсів, вивчала тонкощі фотомистецтва та особливості саме дитячої зйомки. Адже це довготривалий процес навчання, під час якого здобуваються відповідні вміння і навички. Так, я навчалася у відомих фотографів, які спеціалізуються саме на зйомці малюків і майстри своєї справи. Здобула відповідні сертифікати про завершення спеціалізованого навчання, адже фотозйомка новонароджених — це особливий процес і до цього потрубно підходити дуже відповідально. Зараз у мене професійний фотоапарат, який дозволяє закарбувати найяскравіші моменти життя малюків і їх батьків. Я продовжую навчатися і вдосконалюватися у техніці зйомки, постійно слідкую за тенденціями, відвідую майстер-класи найкращих фотографів України, аби підвищувати свій професійний рівень.

– А, як почали фотографувати саме дітей?

– Так, як фотосесії малюків — це дуже відповідальний і серйозний процес, після відповідних навчань, я фотографувала свого малюка, потім дітей знайомих, а вже, коли відчула впевненість у своїх силах, почала цим займатися професійно, організовувати дитячі фотосесії і брати замовлення.

– Пам’ятаєте свою першу фотосесію?

– Так, це були приємні хвилювання і звісно позитивні емоції. Адже кожна дитина особлива та до кожної варто знаходити підхід. А діти, вони дуже відчувають емоції і якщо до них ставишся з любов’ю, то фотосесія обов’язково вдасться. За 2 роки, що займаюся цим професійно, це були зйомки десятків малюків, кожного з яких пам’ятаю.

“Малюків фотографую із 5 дня після народження”

– А з якого віку малюків ви фотографуєте?

– З 5 дня після народження. Зараз дуже популярні “new born” фотосесії — це зйомка новонароджених під час сну в домашніх умовах. Зазвичай, жінки записуються на фотозйомку ще вагітними, а коли народжують — тоді домовляємося про конкретну дату. Для кожного малюка підбирається індивідуальний костюм. До слова, весь дитячий одяг для фотосесій переться спеціальними засобами, тому все стерильно.

– Ви самі підбираєте образи, костюми для діток?

– Так. Зараз у мене чимало дитячих костюмів – “бодів”, шапочок, різноманітних елементів. Коли ми знайомимося із батьками – я пропоную своє бачення зйомки. Зазвичай, запропоновані варіанти подобаються.

– А які фотосесії популярні серед старших діток?

– Зараз доволі часто замовляють “cake smash» фотосесії. Зазвичай, такі зйомки відбуваються до дня народженя малюка. Це це фотосесія із тортом, дитина їсть його, досхочу маститься кремом і в такому образі найяскравіші миті “ловить” фотограф.

– А як вдається спонукати дітей позувати?

– По-різному. Якщо це немовлята, скажімо, до 20 днів, то включаються спеціальні звуки, схожі до тих, що дітки чують в утробі матері. Вони їх заспокоюють, малюки відчувають себе в безпеці та засинають. Їм легесенько, щоб не нашкодити, гарно складаються кулачки, підбирається зручна поза та проводиться фотосесія. Якщо дитина дещо старша, то до неї потрібно шукати особливий підхід, у формі гри просити позувати, тут свої моменти. Але діти йдуть на контакт, вони щирі, не соромляться показувати емоції і під час зйомок дарують позитив.

“Мрію, сфотографувати трійню у стилі “new born”

– Яку б особливу дитячу фотосесію ви б хотіли провести?

– Мрію, сфотографувати трійню у стилі “new born”. Зрозуміло, що кожна дитяча фотозйомка дарує позитив, а фотографувати трійню — це втричі приємніше, неймовірно цікаво і думаю вийшов би хороший результат.

– А кого важче фотографувати дітей чи дорослих?

– Діти не вміють фальшивити, вони поводяться природньо та безпосередньо, хоча є й такі, яких важко всадити і спонукати позувати. Все залежить від темпераменту дитини. Тим часом дорослі можуть “показати” потрібні емоції, вони поводять себе менш відкрито. Тому важко порівняти дитячу та дорослу фотозйомку — вони просто різні.

– Можливо, пригадаєте цікаві випадки, які траплялися під час дитячих фотосесій?

– Дитяча фотосесія — це суцільний цікавий випадок. Як вже казала, кожен малюк особливий і потребує індивідуального підходу. Бувало, що траплялися й “сюрпризи” при зйомці новонароджених. Але це позитив і неймовірні емоції, які того варті.

“У дитячих фотосесіях найбільше заворожує посмішка”

– Як довго тривають дитячі фотосесії?

– Це все індивідуально, але зазвичай, від години до трьох. Адже певний час іде на знайомство з дитиною, так би мовити входження у довіру, щоб малюк комфортно себе почував і не боявся камери. Якщо це старша дитина, то все залежить від її темпераменту — наскільки малюк непосида, чи спокійно позує. Тому все дуже індивідуально.

– Де зазвичай відбувається зйомка?

– Якщо це новонароджені дітки, то вдома. Якщо ж старші, то я більш люблю природне освітлення і пропоную батькам фотосесії на вулиці. Хоча також працюю й у студії. Фотографую, як у Рівному, так і в районах області та інших містах України. Все за попереднім записом.

– Які фотосесії у вас можна замовити?

– Здебільшого, фотографую дітей, але також займаюся сімейними зйомками, фотосесіями вагітних. Все залежить від побажань замовника.

– Що найбільше подобається у дитячих фотозйомках?

– Посмішка. У кожного малюка вона різна, але така щира і коли до тебе посміхається дитина, мимоволі посміхаєшся їй у відповідь. Напевне, заради таких щирих дитячих емоцій і варто жити. І приємно, що сучасні технології дозволяють їх закарбувати.

А замовити послуги фотографа можна                     за тел. 098 800 80 78,                                               або ж написавши в особисті повідомлення у “Фейсбук

на правах реклами