Відсьогодні в Україні запроваджується обов’язковий облік тепла і води. Відповідний закон, ухвалений парламентом та підписаний Президентом набуває чинності з 2 серпня.

За інформацією прес-служби Адміністрації Президента, цим законом запроваджується “обов’язковий облік тепла і води”, завдяки чому “населення платитиме лише за спожиті ресурси”.

“Запровадження норм цього закону дозволить контролювати ефективність реалізації заходів з енергоефективності. Все це має сприяти зменшенню витрат споживачів на оплату комунальних послуг”, – зазначають у прес-службі АП.

Як пише УНН, нормами цього закону визначено порядок оснащення будівель та окремих приміщень вузлами комерційного обліку, їх обслуговування, заміни та абонентського обліку, особливості зняття показів вузлів обліку та відповідного розподілу обсягу спожитих комунальних послуг, організаційно-правові засади формування рахунків на оплату комунальних послуг.

Очікується, що реалізація цього закону дозволить підвищити ефективність функціонування сфер теплопостачання та централізованого водопостачання, створити стимули раціонального використання водних й енергетичних ресурсів, а також сприятиме налагодженню взаємовигідних відносин між споживачами та суб’єктами господарювання, що надають відповідні послуги.

Експерти ж вважають, що реалізація норм закону дозволить знизити на три чверті обсяг необлікованих витрат води у внутрішньо-будинкових системах та скоротити споживання теплової енергії протягом 1-3 років у середньому на 15-20%, що, у свою чергу, сприятиме зменшенню споживання газу та скороченню викидів парникових газів.

Нагадаємо, Президент підписав ухвалений Радою закон”Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” 28 липня поточного року.