Водойми та пляжі біля них, чи не найулюбленіші місця відпочинку влітку, адже вони стають справжнім порятунком від спеки. Хтось їде на море, інші ж — шукають варіанти відпочинку в Рівненській області. Щоправда, не всі популярні водойми Рівненщини безпечні для цього, тому спеціалісти радять їх оминати. А де ж можна безпечно позасмагати і покупатися в нашій області – далі в матеріалі. 

Красивих багато, безпечних – мало: чому деякі водойми краще оминати?

На Рівненщині налічується понад 800 водойм, втім безпечно купатися лише менше, ніж у двох десятках із них, кажуть спеціалісти. Адже щороку фахівці Рівненського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби здійснюють нагляд за місцями масового відпочинку мешканців області. Зокрема, проводять дослідження за санітарно-хімічними показниками зразків води поверхневих водойм. Якщо жорсткость, каламутность води, вмісту заліза в ній та мікробіологічні показники не відповідають нормам – у таких водоймах купатися не рекомендують.

Так, безпечними ж для відпочинку в області вважають Біле озеро в Володимирецькому районі, річка Случ у Сарнах, ставок санаторію «Червона калина» в Жобрині, ставок дитячого табору “Електронік-Рівне”, що в с. Кустин, став, що у с. Обарів, громадський пляж Млинівського водосховища. А також низка пляжів Хрінницького водосховища. Окрім того, не виявлено небезпеки й у річці Горинь, зокрема на міському пляжі Дубровиці, на водосховищі річки Устя, що в Здолбунові та на пляжах двох ставків у Здолбунові – в районі “Гідропарку” та на вулиці Заводська.

Рівненські пляжі небезпечні для відпочинку

Із настанням потеплінь рівняни шукають порятунку від спеки на місцевих пляжів. А їх в обласному центрі всього два, та й то небезпечні. Йдете повз – краще і пройдіть повз, радять спеціалісти, адже чим може обернутися такий відпочинок – прогнузувати ніхто не береться. Кажуть тільки, що пощастить, якщо “пронесе” з наслідками для здоров’я.

Озеро Басів Кут

Так, впродовж останніх років спеціалісти не рекомендують купатися у рівненському озері Басів Кут. Хоча попри перестороги на пляжі та й у самій водоймі часто можна побачити відпочиваючих. Більше того, чимало з рівнян, які в такий спосіб отримують “сонячно-водні бані”, кажуть, чули про те, що купатися в озері не рекомендують. Утім все одно лізуть у воду, навіть буває, що з дітьми. Мовляв, скрізь брудно, а якщо немає можливості поїхати десь за місто, то обмежуться тим, що є.

Нагадаємо, ще кілька років тому Басів Кут був улюбленим місцевим пляжем. Нині ж рівняни просять врятувати водойму від повного знищення, а чиновники мізкують, яким чином це зробити. І поки місцеві мешканці пишуть петиції із надією, що це дасть результат, чиновники – обмежуються обіцянками і радять виховувати мешканців мікрорайону Басів Кут, які можуть зливати стоки в озеро.

Водойма в парку “Хіміків” 

Ще кілька років тому водойма в парку “Хіміків” нагадувала болото та своїм зовнішнім виглядом точно не стимулювати в ній окунутися. Нині ж не встигло сонечко пригріти, як дітвора з мікрорайону Ювілейний вже “тьопається” у воді. Позасмагати на пляжі та врятувативатися, окунувшись, – вистачає і дорослих.

Так, вже третій рік поспіль, попри встановлені на пляжі таблички з застереженням, що купатися заборонено, водойма манить до себе все більше охочих. Чиновники кажуть, що свого часу воду там очистили, а на берег завезли пісок. Втім, наскільки безпечний такий відпочинок – спеціалісти казати не беруться, адже досліджень там не проводили. Хоча зеленуватий колір води не надто викликає довіру та впевненість у тому, що після купання у водоймі не отримаєш “букет” із неприємних інфекцій.

Тим часом, у парку “Хіміків” пропонують альтернативний відпочинок – випробувати свої сили на найбільшому в Україні скелодромі, який нещодавно відкрили.

За містом купатися безпечніше 

Тим часом за кілька кіломентрів від Рівного є водойми, які викликають більше довіри та безпечніші для відпочинку. Найближче від обласного центру можна відпочити в Рівненському районі, де є понад 80 ставків та 2 озера. Втім облаштованих місць для купання, а головне безпечних – не так і багато.

Платний пляж в Обарові

У селі Обарів Рівненського району вже впродовж кількох років функціонує платний пляж. Там можна позасмагати, покупатися, а на березі облаштовані невеликі “крани-фонтанчики”, аби при потребі помитися. Відвідувачі розповідають, що там відносно чисто. Щоправда, в сезон багато відвідувачів і часто ледве не на головах один в одного розміщуються. До речі, за висновками спеціалістів, тут можна купатися.

Річка Горинь у Хотині

Раніше на берегах річки Горинь у Хотині було чимало відпочиваючих із тамтешніх санаторіїв і таборів. Нині ж, коли для дитячого відпочинку їх закрили, ажіотаж дещо менший, втім знаходиться чимало охочих відпочити та поплавати у річці Горинь.

Також на берегах річки Горинь можна відпочити у селах Решуцьк, Ходоси та Олександрія.

До речі, річка протікає Україною 577 кілометрів і вважається однією із найбільш небезпечних у місцях, не пристосованих для купання. Адже глибини розподіляються нерівномірно. Так, на плесах 1,4—2,5 м, місцями до 5—11 м, на перекатах зменшуються до 0,3—1 м.

Ставок у Жобрині

Для тих, хто шукає варіанти відпочинку неподалік від Рівного, можна відправитися на пляж біля ставка, що знаходиться біля санаторію «Червона калина» в Жобрині.

Неподалік Рівного розташувалося прекрасне озеро в селі Жобрин. Водойма доглянута, адже біля неї розташована відома здравниця – «Червона калина». Неподалік іще один санаторій – «Лісова пісня». Вхід на територію пляжної зони платний. Також на території санаторію знаходяться два цілющі джерела з мінеральною водою.

Озеро в с. Забороль

Озеро для любителів автостопу. Воно розміщене поблизу дороги. Також, як на самому пляжі, так і на лісовій галявині є місця для відпочинку. З Рівного туди курсує багато маршрутних таксі.

Ставок у Кустині

Також безпечним для відпочинку спеціалісти називають і ставок дитячого табору “Електронік-Рівне”, що в с. Кустин.

Ставок поблизу лісу в Козлині

Ставок поблизу лісу в Козлині – теж доволі популярне місце для відпочинку. Якщо відпочивати на закритій базі – доведеться заплатити, проте, можна покупатись і безкоштовно, адже за лісом є невелике озеро.

Водний відпочинок у Здолбунові

У Здолбунові є відразу кілька водойм, біля яких можна відпочити, а в деяких з них, спеціалісти кажуть, дозволено плавати.

Так, наразі дозволено купатися на водосховищі річки Устя та на пляжах двох ставків у Здолбунові – в районі “Гідропарку” та на вулиці Заводська.

Незважаючи на те, що дослідження там не проводилися, є чимало охочих відпочити на кар`єрі, що знаходиться поблизу Здолбунова. Хоча пляж не облаштований зручностями, відпочивальники кажуть, що він доволі непоганий.

Старомильськ

Користується популярністю і відпочинок поблизу ставка у Старомильську. Це неподалік від міста Здолбунів.

Базальтовові стовпи

Також привертають увагу відпочивальників і 30-метрові базальтові стовпи поблизу села Базальтове. Місцеві жителі купаються тут, щоб оздоровити шкіру, а посеред озера розташований “Острів закоханих”. Знаходяться вони на відстані приблизно 60 кілометрів від Рівного.

Хрінницьке водосховище

Не оминають мешканці області й водосховище в Хрінниках. Хоча вода там холодніша, ніж в багатьох місцевих водоймах, це місце, де можна гарно відпочити влітку.

Впродовж сезону тут влаштовують запальні та цікаві вечірки. Розташовано декілька санаторіїв, а також дитячі табори. Проте можна сміливо їхати на відпочинок і з наметом, адже упродовж всього відпочивального сезону тут діє “наметове містечко”.

Ставок у Корецькому районі

Також популярним для відпочинку є і ставок у селі Щекічин Корецького району. Площа водойми близько 5 га, а поблизу знаходиться ліс. Тут можна купатися, засмагати, рибалити, плавати на човні чи покататися на катамарані, подихати свіжим лісовим повітрям, позбирати грибів, ягід та скуштувати смачного меду.

Біле озеро

Багатою на місця для відпочинку є і північ області. Так, одним із найпопулярніших місць для відпочинку там є Біле озеро. До озера можна підійти просто з лісу або зупинитися на тамтешній базі відпочинку. Середня глибина озера 10 м. До глибини 2-2,5 м вода прозора.

Площа Білого озера – 453 га. В Рівненській області воно друге за величиною. Особливістю цього місця також є хімічний склад води – гідрокарбонатно-кальцієво-магнієва. Воно одне з небагатьох в Україні з підвищеним вмістом гліцерину у воді, через що має надзвичайні цілющі властивості.

Озеро Воронки

Неподалік від Білого озера, у Володимирецькому районі є озеро Воронки, що знаходиться в одноіменному селі. Довжина озера становить 600 метрів, а площа 21 гектар. Відпочивальники кажуть, що вода чиста, мало мінералізована та має слабокислу реакцію.

Тим часом берег лише в одному місці має невелику смугу піщаного пляжу, більша ж його частина оточена хитким плавом різної ширини. На березі озера розташована туристична база.Проте тут вдосталь місць, аби зупинитися у наметах.

Чорне озеро

Водойма знаходиться у селі Бишляк того ж таки Володимирецького району.

Його розміри – 550 метрів на 400. На 200 метрів в озеро вклинюється сосновий півострів. Має це місце легенду про неймовірне кохання двох молодих людей, яке розлучила смерть дівчини. А гірка туга хлопця зробила це місце чорним. Цю водойму туристи відвідують не часто, тому все тут лишається не дуже зіпсованим.

Озеро Любинь у Зарічненському районі

Також відпочивальники відвідують і озеро Любенське (Любинь), що в чотирьох кілометрах від с.Борове Зарічненського району.

Ширина озера 350 метрів, а довжина 750 метрів. Озеро багате рибою, а ліси ягодами. На цьому озері можна організувати ночівлю у наметах.

Озеро Нобель

У цьому ж районі є найбільше озеро Рівненщини – Нобель.

Його площа сягає 4,99 квадратних кілометри з глибинами до 10 метрів. Озеро включене до території регіонального ландшафтного парку “Прип’ять-Стохід”. У межах парку привабливими є озера з піщаними берегами річок Прип’ять та Стохід, які нагадують дельту Дунаю.

Голубе озеро в Сарненському районі

Також популярним для відпочинку є Голубе озеро у Коплищі Сарненського району. Знаходиться воно за 4 км від Клесова. Місцеві жителі кажуть, вода з озера має лікувальні властивості, зокрема допомагає при захворюваннях шкіри та поліпшує настрій. Голубе озеро оточене зеленими лісами.

Отож, обирайте підходящі вам варіанти та відпочинок на свій смак, адже на Рівненщині є місця, де варто побувати.

Вікторія РИЧКО