Українці мають чим гордитися і поділитися зі світом. Так, за 26 років незалежності винаходи вчених із різних областей нашої держави входили до популярних світових рейтингів та отримували визнання. Серед них і винахід рівненського вченого Віктора Бернадського – пристрій, який може протистояти урагану.

“Приборкувач ураганів” зменшує енергію буревію, примушуючи потужний вихор знищити самому себе. Він ловить потоки сильного вітру та зменшує його силу, шляхом протидії зустрічним потокам повітря.

Прилад працює в автономному режимі. Він активується або приводиться у рух ураганом, причому  буревій паралельно гаситься. Тобто, немає необхідності в додаткових витратах енергії.

За свій винахід рівненський вчений отримав нагороду Європейської науково-промислової палати. Також “приборкувачем ураганів” зацікавилися у Сполучених Штатах.

Над пристроєм Віктор Бернадський працював впродовж кількох років і в 2012 році представив свій винахід. За час роботи встиг отримати 15 патентів, а кожен наступний пристрій ставав удосконаленим варіантом попереднього.

Винахідник пропонує пристрої для боротьби з ураганом розміщувати на берегових лініях, там, де найчастіше зароджуються бурі. Таким чином можна уникнути людських жертв і масштабних руйнувань.