Загaльноукраїнське святo “Дeнь Укрaїнського костюмa” стaртує 3 вереcня у Рівному на Мaйдані Незaлежності.

Ініціaтором зaходу виcтупив «Центр досліджeння і відроджeння Волині». Співоргaнізатори святa Нaціональний центр нaродної культури «Музeй Івaна Гончaра», компaнія «ARTmodels» та його кeрівник Оксaна Ігaс і Рівненська міськa рaда.

Організатори зазначають, що до сьогодні в Україні активно відроджували таку складову костюма як вишиванка. Але, зауважують, сорочка – це лише одна з невід’ємних складових строю, який можна пізнати і оцінити лише тоді, коли цей ансамбль довершений, цілий. А тому важливо уявляти і бачити, пізнавати і відроджувати увесь костюм відповідного регіону, певного часового періоду і конкретних представників соціального середовища.

Адже основний напрям відродження народного вбрання в Україні тривалий час полягав у дослідженні і вивченні саме селянського одягу 19-20 століть. Але, погодьтесь, окрім селянського, є ще і колоритний та особливий одяг міщан, вишукане вбрання шляхти, маловідомий нам одяг національних меншин, кількість яких в Україні на сьогодні налічує понад 130 народностей тощо.

Відтак, започатковане свято має шанси об’єднати народ в одне ціле, дає можливість кожному з нас показати себе, своє коріння і родинні скарби шляхом демонстрації традиційного автентичного костюма того регіону, який нам рідний.

Тому організатори заходу запрошують насамперед усіх тих, хто має народний одяг і бажає взяти участь у демонстрації національного вбрання. Але ми хотіли б бачити абсолютно усіх поціновувачів народного костюма, адже це свято обов’язково має стати загальноукраїнським!