Поховання князя Юрія Чорторийського шукають у селищі Клевань, що в Рівненському районі. Нині археологи працюють у Благовіщенському костелі.

Як розповів археолог Олексій Войтюк, костел побудований у 1590 році Юрієм Чорторийським. Там знаходиться княжа усипальниця.

– За радянської влади парафію у Клевані ліквідували, храм майже на півстоліття закрили, втім не зруйнували. Також саму усипальницю в той час частково поруйнували. Проте основної шкоди завдали чорні археологи, які, швидше за все, шукали прикраси. Так, із 1991 року будівлю передали католицькій громаді. До цього науковці не досліджували крипт у костелі. А зараз натрапили на останки, які можуть належати князю Юрію Чорторийському. Передбачається, що проводити аналіз знахідок будуть антропологи з Києва і нададуть висновки щодо віку, статі, а за можливістю, і генетичний аналіз. Також співпрацюватимемо і з реставраторами тканин, які допоможуть датувати поховання,- зазначає археолог.

А також додає, що ця експедиція спрямована впорядкувати крипти у костелі.

– Чесно кажучи, коли ми починали працювати, то навіть не сподівалися натрапити на непорушені знахідки, адже сама крипта була засипана сміттям. Спочатку в ній виявили розкидані фрагменти людських кістяків. А вже згодом, у центральній крипті, де працюємо нині, знайшли шість непорушених кістяків і фрагменти одягу. Тим часом, окрім центральної, у храмі є ще чотири крипти. Хочемо дослідити і їх. Взагалі у костелах традиційно хоронили фундаторів і представників роду, а бували випадки, що й заможних прихожан, які жертвували на розбудову чималі кошти. Власне, Чорторийські отримують Клевань у першій половині ХV століття. Можливо, у той час на цьому місці була каплиця, а вже пізніше князь Юрій Чорторийський, який переніс родову резиденцію із Луцька в Клевань і суттєво його розбудував, почав зводити храм, – каже Олексій Войтюк.

А за традицією, фундаторів ховали саме в центральних криптах. Зараз дослідники хочуть визначити, до якого типу належав Благовіщенський костел. Якщо там була лише княжа усипальниця, то мають бути списки, хто саме похоронений у будівлі. Не виключено, що вони можуть зберігатися і в Польщі.

Тим часом кістяки, які виявили археологи, будуть перепоховані за католицькою традицією. Разом із тим основна мета експедиції – навести лад у криптах, щоб вони виглядали так, як і належить княжій усипальниці.