Раціональне застосування опалому листю та скошеній траві знайшов підприємець із Рівного Володимир Черемісін. З природних відходів він виготовляє органічне добриво для рослин – біогумус. Чоловік наголошує, виробництво – корисне для довкілля.

За переробку опалого листя та скошеної трави Володимир взявся минулого року. Розповідає, виробництво є пілотним проектом громадської організації «Зелені ініціативи Рівного». А от ідея утилізовувати відходи в таких спосіб, зізнається Черемісін, належить його товаришу, науковцю Петру Скрипчуку. Партнери переконані: переробка природного непотребу не лише розвантажить навколишнє середовище, але й створить робочі місця та наповнюватиме бюджет податками.

– Поки що цех із переробки опалого листя та скошеної трави являє собою ангар розміром 4 на 12 метрів. Приміщення належить моєму знайомому, воно йому поки що не потрібне, тож дозволив користуватися, – розповідає підприємець. – Першу партію сировини завезли сюди минулого року. Продукцію ж для свого виробництва беремо в комунальних підприємств міста та організацій співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ – авт). Здаючи природні відходи нам, місто розвантажує свої сміттєві полігони. Зі всього зібраного в Рівному листя, приміром, можна отримати до 1200 тонн біогумусу.

У природному середовищі листя та трава перегнивають близько двох-трьох років. Аби пришвидшити цей процес, підприємець додає до сировини спеціальні розчини. Біогумусом, каже, добре підживлювати кімнатні та садові рослини. Це чисте, органічне добриво.

– Поки що свою продукцію не реалізовую. Оскільки перша партія товару щойно, так би мовити, на підході, – ділиться планами підприємець. – Працюю наразі сам. Проте, сподіваюся, все вдасться і незабаром виробництво розшириться.

– Переробка листя та трави на добриво – це екологічно безпечний спосіб утилізації, який схвалили в міській раді, – каже голова правління громадської організації «Зелені ініціативи Рівного» Петро Скрипчук. – Виробництво не дає шкідливих викидів у атмосферу. Сподіваємося, що найближчим часом наш досвід переймуть і в інших містах України.

Марія МАРТИНЮК