У Рівному в рамках Сімейного проекту “Пузата мама” відбулась зустріч з головним лікарем Рівненської обласної стоматполіклінки Валентиною Сухляк.

– Ми обговорювали важливу та необхідну інформацію для майбутніх мам: ознайомившись з нею, вони будуть розуміти важливість дотримання здоров`я порожнини рота і будуть знати, що необхідно робити для того, щоб забезпечити хороше здоров`я зубів у майбутньої дитини.- пояснює лікар.- От, приміром вагітні дізнались, у яких продуктах найбільше кальцію – це кунжут, мак, тахінна халва, зернята маку. Багато уваги приділили питанням своєчасного лікування зубів.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ МАЙБУТНЬОЇ МАТУСІ:

Вагітним лікувати зубки не тільки можна, а й НЕОБХІДНО!

Якщо вагітність планована, в ідеалі санувати порожнину рота краще до зачаття.

Відвідувати стоматолога під час вагітності слід не рідше 1 разу на 3 місяці.

Гігієніст – парадонтолог допоможе підібрати індивідуальні засоби гігієни, які підійдуть саме Вам з урахуванням показань і особливостей вашої порожнини рота.

Найбільш сприятливий термін лікування зубів – 2й триместр (з 12 по 25 тиждень).

Під час лікування можна використовувати анестезію.

Майбутня матуся ні в якому разі не повинна відчувати болю або стресу в процесі лікування.

Сучасні анестетики дозволяють їх використовувати під час вагітності без негативного впливу на дитину. Існують апарати нового покоління – електронна анестезія, за допомогою якої можливо проведення «ніжної анестезії», яка практично не відчувається.

Під час вагітності не варто починати проводити такі стоматологічні процедури:

  • відбілювання зубів
  • імплантація
  • ортопедичне лікування
  • планові хірургічні операції

Початок закладки молочних зубів відбувається на 6-му тижні вагітності! Токсикоз, стреси, хвороби, прийом лікарських препаратів впливають на закладки й формування зубів у малюка.

При народженні у вашого малюка в щелепах вже закладені зачатки 20 молочних і 12 постійних зубів!
Перше знайомство вашого малюка зі стоматологом має відбуватися коли почне прорізуватися 1-й молочний зуб (з 6 по 12 місяць)

РЕКОМЕНДАЦІЇ ПО ДОГЛЯДУ З ПЕРШОГО ЗУБА:

Неконтрольоване годування (особливо вночі) та пиття солодких напоїв (чай, сік, компот) з пляшечки – ідеальні умови для розвитку карієсогенної мікрофлори та руйнування емалі зубів.

Після року в грудному молоці кількість захисних факторів та кальцію зменшується, а цукру – зростає.

Таким чином, грудне молоко перетворюється з захисного і корисного продукту на той, який сприяє руйнуванню зубів.

Годування дитини з пляшечки (особливо нічне годування) у віці після 1 року призводить до розвитку раннього гострого карієсу тимчасових зубів, т.зв. «пляшечкового карієсу» Тому єдине, що можна дати дитині на ніч, або попити вночі без шкоди для здоров`я зубів – це вода.

Після грудного годування зубки і слизову оболонку ясен малюка потрібно протирати спеціалізованими стоматологічними серветками, просоченими ксилітолом.

Ксилітол має виражений протикаріозний ефект. Використання таких серветок в якості щоденного засобу гігієни ротової порожнини дає можливість механічно очистити наліт, та знизити ризик каріозного ураження зубів.

Чищення зубів повинно починатися з моменту появи першого молочного зуба у дитини.

З першого зубчика доцільно використовувати силіконові зубні щіточки – це спеціальні м`які силіконові насадки, які одягаються на палець мами і призначені для очищення поверхні зубів від нальоту та залишків їжі, забезпечуючи достатній рівень гігієни ротової порожнини для дітей цього віку.

Використовуючи механізм жувального рефлексу для очищення зубів, щітка робить масаж ясен, що допомагає прорізуванню зубів, що заспокоює їх.

А попереду на учасниць проекту чекають професійні фотосесії, тренінги, заняття з аквааеробіки, фітнес для вагітних, вечірка вагітних  в честь майбутньої мами і її малюка та, власне, фінал конкурсу – феєричне шоу, де усі учасниці “Пузатої мами-2017” вийдуть на справжній подіум разом зі своїми чоловіками.

Окрім цього, заняття по підготовці до пологів та грудному вигодовуванню учасниці “Пузатої мами” зможуть відвідати у Родинному центрі “Сімейка”,  Центрі розвитку дитини “Радік” та Клубі Свідомого батьківства “Мозаїка”.

Консультанти по грудному вигодуванню від професійної доули “Яммі Маммі”, психолог Олена Ярмолюк та фітотерапевт Оксана Данилова, фахівці Сімейного банку пуповинної  крові “Гемафонд” нададуть корисну інформацію для майбутніх мам.

Окрім того, фітнес заняття для вагітних пройдуть у фітнес-клубі “Манхеттен” та Студії йоги “Yoga Point”, аквааеробіка  у басейні розважально-оздоровчого комплексу “Підкова”.

Оксана КРАВЕЦЬ