Асфальтування і “латання” доріг, ремонти житлового фонду, комунальних закладів міста, фінансування проектів ОСББ, оновлення електротранспорту, виділення коштів на різноманітні програми тощо — все це за понад 2 мільярди гривень за рік. Бюджет 2017 року в Рівному називають достатньо непоганим, адже кошти дісталися усім управлінням і чимало робіт вдалося принаймні розпочати. Про те, скільки, на, що, як вже витратили в Рівному, а також які проекти є найбільш вдалими та що вдалося не так, як би хотілося — розповів голова постійної комісії із питань бюджету і фінасів Рівненської міськради Олег Карпяк.

“Всім галузям дісталося практично порівно”

– Олеже, за підсумками 10 місяців цього року, вже можна робити висновки, наскільки вдався бюджет-2017 для Рівного?

– Наразі бюджет Рівного становить 2 мільярди 386,1 мільйонів гривень. Це кошти, які вже розприділені між галузями і які будуть виділені за результатами сесії 2 листопада. Скажу відверто, намагалися дати всім управлінням скільки просили та необділити жодну галузь. Бюджетна комісія разом із профільним управлінням оптимально хотіли розприділити кошти та виділити на ті проекти, які можна реалізувати, або проекти по яких можна виготовити, вже цьогоріч. Думаю, бюджет цього року вдався. Так, завтра на сесії ми прийматимемо зміни до скарбнички міста на цей рік і додамо всім, хто ще зможе провести тендери та закупити, наприклад, снігоочисну техніку, або ж виготовити проект на той чи інший обєкт. Саме за виділення коштів на ці об’єкти й голосуватимемо завтра.

– Чи всі розпорядники коштів встигли провести тендери, підготувати проекти, пройти експертизи та інші процедури, щоб використати кошти, які виділялися?

– На жаль, не всі. Причина часто банальна — паперова бюрократія, проходження експертиз тощо. Так, вже після сесії ми попросили начальників усіх управлінь надати інформацію про стан реалізації проектів, на які були виділені кошти, та пояснення чому ті чи інші об’єкти не будуть зроблені. Кошти, які залишаться ми “перекинемо” на наступний рік, аби роботи були зроблені. Адже після затвердження всіх змін до цьогорічного бюджету, ми приступимо до формування до скарбнички міста на 2018 рік.

– А розкажи детальніше про бюджетний 2017 рік для Рівного? Кому ще додасте коштів?

– Щоб якісно завершити бюджетний рік, як вже казав, бюджет по галузях поділили приблизно порівно. Так, цьогоріч місто зробило перший крок, виділивши 3,5 мільйонів гривень на придбання пожежної драбини. Решту суми мають виділити з державного та обласного бюджетів. Далі можна проводити тендери і вже з 2018 року використовувати цю драбину. Щоправда, якщо кошти з інших бюджетів будуть додані. Також вдалося розпочати капітальний ремонт дороги на вулиці Шухевича. Передбачається, що завершать його весною. Думаю, цьогоріч ще знімуть асфальтне покриття із дороги на вулиці Макарова. Самі ж роботи розпочнуться вже весною. Чимало коштів виділили на проведення різноманітних культурно-масових заходів. Чи не кожні вихідні в Рівному було з чого обрати, куди піти і як провести своє дозвілля. Наразі Рівне чи ненайбільше фінансує культурні заходи. Позитивна динаміка спостерігається і в фінансуванні програм, зокрема у сфері охорони здоров’я. Так, при розподілі бюджету, ми ще додаємо 300 тисяч гривень на зубопротезування. Намагалися якомога більше додати коштів на реалізацію програм енергозбереження. Окрім того, цьогоріч 2 мільйони гривень виділили на реалізацію програми “Безпечне місто”. Передбачається, що за цією програмою у найбільш людних місцях Рівного, парках, при вїзді в місто, на проблемних перехрестях тощо, встановлять камери відеоспостереження. Решту коштів довиділимо в 2018 році.

“Програма підтримки ОСББ – найбільш вдала в Рівному”

– А наскільки Рівне готове до зими? Чи не загрожує місту повторення минулорічної ситуації із засипаними дорогами та нестачою техніки для їх розчищання?

– Щоб не було завалів снігу взимку, цьогоріч ми виділили близько 2 мільйонів гривень на закупівлю відсіву, солі та інших матеріалів для посипання вулиць і доріг. Ще 2,5 мільйонів гривень виділили на придбання снігочисного автомобіля. Надіюся, що до кінця року ми зможемо виділити кошти на ще один, адже розуміємо, що техніки недостатньо. Взагалі, цього року комунальна галузь отримала чимало коштів. Так, наприклад, ще придбали новий сміттєвоз і контейнери для “КАТП-1728”. Всі ми бачимо, яка зараз склалася ситуація із вивезенням сміття у місті. Тому будемо старатися і надалі виділяти кошти на підсилення комунального підприємства, аби рівняни могли отримувати якісніші послуги з вивезення сміття.

– Яка ситуація із фінансуванням “Муніципальної програми сталого розвитку”? Чи на всі проекти виділили кошти?

– Я вважаю, що це найбільш вдала програма, яка реалізується. Адже кількість проектів, які на неї подають свідчить про те, що вона справді корисна та потрібна для людей. Цьогоріч на фінансування проектів ОСББ виділили більше 50 мільйонів гривень. Продовжуватиме реалізовувати цю програму й у наступному році. Цьогоріч допущено до фінансування приблизно 100 проектів.

– Також вже тривалий час говорилося про створення службу містобудівного кадастру. Що вдалося зробити в цьому напрямку зараз?

– Наразі ситуація зрушила з місця. Вже виділено більше 500 тисяч гривень на створення служби. Передбачається, що вона запрацює вже в наступному році. А це дасть можливість оприлюднити он-лайн інформацію про всі земельні ділянки, кому вони належать та інформації про їх прив’язку до ділянок. Окрім того, коли все буде інвентаризовано, то рівняни зможуть дізнатися інформацію про те, хто орендує землю чи приміщення, скільки платить тощо.

– А що з реконструкцію стадіону “Авангард”?

– На жаль, кошти на реконструкцію стадіону не будуть використані, тому 1,6 мільйонів гривень ми зняли. Надіюся, що наступного року ситуація зрушить з місця.

“У Рівному може з’явитися ще один дитячий садок” 

– Олеже, а яка доля добудови дитячого садочку на Північному? Чи будуть виділені кошти на цей проект?

– Ми виділяємо 500 тисяч гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації по цьому об’єкту. Вже найближчим часом укладемо договір із підрядником. Думаю, у наступному році продовжимо виділення коштів на цей об’єкт.

– Також у Рівному є практика фінансової мотивації спортсменів за високі досягнення. Яка ситуація із виділенням коштів цьогоріч?

– 608 тисяч гривень було виділено на грошові винагороди спортсменам за високі досягнення. Окрім того, спортсменам, які гідно представили Рівне на міжнародному рівні, та їх тренерам, ми виділяємо земельні ділянки. Така практика планується і надалі. Взагалі, варто відмітити, що нині в Рівному непогано розвивається спортивна галузь, чимало діток починають займатися спортом. І це добре. Їх потрібно мотивувати. Тому хотілося б, щоб вони дивилися на своїх старших колег і прагнули до кращих результатів.

– Олеже, а коли чекати остаточного перерозподілу коштів цьогоріч?

– Після сесії ми отримаємо інформацію від усіх управлінь, матимемо вже звіти про стан виконання проектів і додамо на те, що нагальне.

– І на останок, чи можна зробити прогноз бюджету на наступний рік?

– Скажу відверто, ми бачимо, що надходження є і вони стабільно непогані. Щоправда, з державного бюджету передають чимало навантаження на місцеві. Тому в одному додають, а набагато більше – забирають. Важко, сказати, що чекати в наступному році – по надходженнях думаю залишиться на тому ж рівні, а ось по навантаженні – прогнозувати не беруся.