Чому екс-президент України Віктор Ющенко так поводився на своїй посаді і, що хотів приховати наступний президент Віктор Янукович – показали їхні автографи. У цьому переконаний рівненський графолог, викладач кафедри правосуддя та кримінально-правових дисциплін Національного університету «Острозька Академія» Сергій Гонгало. Так, він розповів про секрети політиків, які видали їхні автографи.

За словами Сергія Гонгало, підпис Віктора Ющенка пояснює його вчинки на посаді президента.

– Адже якщо уважно подивитися на оригінал підпису, особливо на крапочку, з якої він починає літеру «В», то при збільшенні у 8 – 10 разів ми побачимо, що там клякса. Тобто, людина ставить ручку, але ще не підписується, а думає. Проте чорнило вже проступає на папір і залишає слід. Це свідчить про невпевненість. Адже невпевнені люди починають писати не відразу. І навпаки – у впевнених людей різкий початок літер. Також у нього літера «В» на початку підпису невеликого розміру. Це також свідчить про невпевненість, про недооцінку себе, – пояснює графолог.

Також додає, що в цьому випадку невпевненість колишнього президента спостерігалася у кляксі, маленькому розмірі першої літери підпису.

– А незрозумілість його планів видно у другій половині підпису – про це свідчить овал, який закінчується спіраллю, що йде вниз. Цей елемент не направлений на те, аби щось будувати. Кінець підпису говорить про те, що людина, як правило, або не доводить до кінця розпочату справу, або не вірить у її успішний результат. Разом із тим у нього є схильність до порядку, планування. Про це свідчить наявність крапки після першої літери. Він опозиціонер, може бути впертим. Яскравою ознакою цього є лівий, протилежний від звичного правого, нахил літери «В», – каже Сергій Гонгало.

На відміну від Віктора Ющенка, підпис іншого президента-  Віктора Януковича, за словами Сергія Гонгало, вказує на те, що він – людина наполеглива.

– Янукович не оптиміст і не вірить у якесь незрозуміле майбутнє, але й не песиміст. Також можна помітити з підпису, що він схильний до монотонної, нудної роботи, критику сприймає і навіть іноді бере її до уваги. Всі літери – однієї висоти, це говорить про наявність контролю. А початок підпису такий, ніби людина намагається всіх заплутати, адже штрихи накладаються і не читабельні. Це свідчить про те, що він не повністю відкривається оточенню. Взагалі у підписі Януковича прослідковується суцільний контроль, немає розслаблення. Таке враження ніби він постійно готовий чинити опір. Підписів Януковича є чимало, але оригінал я бачив лише один. У достовірності інших в мене є сумніви. Тому дослідити варіативність його підпису я не міг, – розповідає Сергій Гонгало.

Вікторія РИЧКО