Чи не щодня у православному календарі вшановують тих чи інших святих, а ті, хто мають імена на їх честь – святкують день ангела. Кого рівнянам вітати з іменинами 15 листопада – читайте далі.

Цього дня святкують день ангела Костянтин, Домініка та Маркіян.

Походження імені Костянтин пов’язано з відомим ще з античних часів особистим ім’ям Constantinus. Це ім’я набуло поширення в ранньохристиянські часи завдяки римського імператора Костянтина І Великого, який заснував місто Константинополь – нову столицю Римської імперії. На Русі ім’я Костянтин з’явилося в 12-14 століттях після прийняття християнства. Їм називали хлопчиків у княжих родинах аж до 15 століття. До 18 століття ім’я Костянтин стало рідкісним, поки Катерина ІІ не назвала свого онука, в надії, що він займе трон візантійських імператорів.

Ім’я Домініка має латинське коріння, походить від чоловічого імені Dominicus, яке означає «той, хто належить Господу», «належить Господу». Також на іспанською, португальською та італійською мовами «Доменіка» (різні написання на рідних мовах) означає назву сьомого дня тижня — неділі, тому буквально «Доменіка» перекладають як «день Господа». Ім’я Домініка — це жіноча форма чоловічого імені Домінік.

Маркіян – ім’я латинського походження, що в перекладі означає “той, хто належить Марсу”, “присвячений Марсу” Маркіян є одним з декількох імен, які присвячені культу римського бога Марса, до них належать також імена Марко та Мартін.