Поранені на Майдані у Києві рівняни отримають статус постраждалих учасників Революції Гідності.

Мінсоцполітики розробило зміни до Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” з метою визначення статусу для осіб, які одержали тілесні ушкодження (тяжкі, середньої тяжкості, легкі), що не призвели до інвалідності, під час участі у Революції Гідності. 14 листопада ц.р. Верховна Рада проголосувала за ці зміни (261 голос – «за»).

– Тим самим ми відновлюємо соціальну справедливість відносно майже тисячі громадян, які отримали поранення під час участі у масових акціях громадського протесту проти режиму Януковича та за євроінтеграцію, що відбулися в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року. Не маючи ніякого статусу, вони не мали права й на пільги, що передбачені Законом „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” для інвалідів війни та учасників бойових дій. Тому було прийнято рішення щодо визначення абсолютно нової категорії, якій надаватиметься статус «Постраждалий учасник Революції Гідності». Відповідно будуть забезпечені й пільги, дотичні до учасників бойових дій. Порядок надання такого статусу визначатиметься Кабінетом Міністрів, – роз’яснила начальник управління у справах ветеранів та учасників АТО Мінсоцполітики Олександра Тарасова, коментуючи рішення Парламенту.

Змінами передбачається ще одна нова, але вкрай важлива норма, яка стосується громадян з числа цивільного населення, які стали інвалідами внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних внаслідок обстрілів та бомбардувань на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження, та у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, під час проведення антитерористичної операції. Відтепер такі особи матимуть право на визначення статусу інваліда війни, починаючи з 2014 року, що забезпечить їм належний рівень соціального захисту та гарантії відповідно до чинного законодавства.

Порядок отримання статусу буде оперативно розроблено Мінсоцполітики.

– Є й інші важливі зміни. Наприклад, в законі не було норми про причинний зв’язок захворювання стосовно тих, хто бере участь в АТО. Йшлося виключно про поранення, контузію чи каліцтво. Аби змінити таку ситуацію, були внесені відповідні зміни до статей 7 та 10 Закону, – зазначила Олександра Тарасова.

Нагадаємо, що Закон «Про внесення змін до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» набере чинності лише після підписання його Президентом України та офіційного опублікування.